latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:51 | Аутор: РТРС

Грабовац: Тужити Хрватску за накнаду штете

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац рекао је да, након пресуде Хашког трибунала у случају "Прлић и остали", породице српских жртава рата треба да поднесу тужбу против Хрватске за агресију на БиХ и накнаду штете.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

"Припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране /ХВО/ на подручју Посавине 1992. године убили су велики број цивила и заробљених српских војника, а за те злочине још нико није одговарао пред судовима у БиХ и Хрватској", навео је Грабовац.

Он каже да ће удружења српских жртава рата на подручју Посавине комплетирати документацију и архиву из ратног периода, која садржи бројне доказе, документе, изјаве свједока и логораша о почињеним ратним злочинима над Србима, што ће бити употријебљено за подизање тужбе против Хрватске.

"Радићемо заједнички на формирању тима адвоката који ће заступати породице српских жртава рата у том процесу", истакао је Грабовац.

Он је рекао да је кроз 10 хрватских логора само у Броду прошло више од 2.000 српских логораша, од чега се још трага за судбином њих 40, док је на овом подручју ексхумирано седам масовних гробница са тијелима Срба.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је раније Срни да ће Савез тужити Хрватску за накнаду штете за 222 логора и Херцег-Босну за 47 логора у којима су протеклог рата били заробљени, убијани и мучени Срби.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је у сриједу, 29. новембра пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице функционера Херцег-Босне и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био - међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

У највећем броју случајева потврђене су пресуде да је "шесторка" радила на етничком чишћењу на територији Херцег-Босне и њеном припајању Хрватској или стварању нове хрватске републике на том простору.

Извор: Срна