latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:42 | Аутор: РТРС

Запад ликује, МОК забринут због руског одговора

Руси су љути због суспензије својих спортиста са Зимских олимпијских игара у Сеулу због оптужби за допинг, али Међународни олимпијски комитет /МОК/, упркос ликовању доброг дијела својих чланица, могао би да се нађе у тешкој ситуацији уколико се руски предсједник Владимир Путин одлучи за потпуни бојкот Игара.
ЗОИ и Русија - Фото: nezavisne novine
ЗОИ и РусијаФото: nezavisne novine

Аналитички и спортски портали напомињу да је МОК оставио могућност неким руским спортистима да наступају на Олимпијади, али не под руском заставом и химном.

Велики број Руса сматра да је ријеч о политичкој одлуци и тражи да руски спортисти потпуно бојкотују такмичење у Сеулу. Руске телевизије најављују да неће преносити ту олимпијаду.

Многи на Западу разочарани су што Русија није комплетно дисквалификована са Олимпијаде, али познаваоци стања у МОК-у кажу да би то угрозило и спонзоре и финансирање олимпијских такмичења.

Наиме, руски бизнисмени, уз дозволу Москве, дају велики новац на олимпијска такмичења и, уколико они дигну руке од тога - ствари би могле постати веома незгодне за МОК.

Зато је Русији остављена могућност да њени спортисти ипак наступе, али под рестриктивним правилима.

Сада је на Москви да одлучи да ли ће ту понуду прихватити или ће сасвим дићи руке од наредне зимске олимпијаде.

Огранизовање гломазних олимпијских такмичења, љетњих, прије свега, али и зимских кошта енормно, па је све мање стварно заинтересованих земаља за организацију.

Руси су организовали прошлу олимпијаду, а на Западу списак оних који прижељкују да буду домаћини није предугачак.

Кина има могућности да без проблема организује олимпијаду, али се то не може стално очекивати од Пекинга, наводи "Дојче веле".

Извор: СРНА