latinica  ћирилица
08/12/2017 |  08:59 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Србија притвара врата за неке амбасадоре?

Србија размишља да уведе озбиљне измјене у вези са контактима страних амбасадора са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем, пишу београдски медији.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Како се наовди, размишља се о увођењу принципа реципроцитета у контактима страних амбасадора са државним врхом Србије и да се "пролаз" на састанке са Дачићем и другим високим званичницима омогући само представницима оних земаља у којима и емисари Србије имају исти третман.

Према подацима Министарства спољних послова Србије, од 69 амбасадора колико Србија има у свијету, њих 24 ниједном није примио шеф дипломатије земље у којој су на дужности.

На пријем, како се наводи, чекају амбасадори Србије у 11 европских држава - Италија, Белгија, Холандија, Аустрија, Финска, Велика Британија, Данска, Шпанија, Португалија, Француска, Њемачка.

Ни амбасадори Србије у САД, Турској, Индији, Индонезији, Јапану, Јужној Кореји, Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, Етиопији и Кенији нису имали сусрете са високим званичницима ових земаља, осим када су ступили на дужност и предали акредитиве.

Од земаља у региону, "хладан" третман према дипломатама из Србије имају Албанија и Црна Гора, гдје амбасадори, такође, нису имали састанке са тамошњим министрима спољних послова.

Опција повлачења "ручне" у дипломатској гостољубивости Србије постала је актуелна након инцидента украјинског амбасадора Олександра Александровича, који је најприје давао непримјерене изјаве о спољној политици Србије, а затим се жалио да мјесецима чека на пријем код Дачића.

Извор: СРНА