latinica  ћирилица
07/12/2017 |  19:31 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Ко има право на матерински додатак? (ВИДЕО)

Нова година незапосленим будућим мајкама донијеће већа права. Матерински додатак требало би да са 70 КМ, буде повећан на 405 марака.
Бебе - Фото: РТРС
БебеФото: РТРС

Средства за ово право већ су обезбијеђена, а зелено свјетло чека се од Народне скупштине Републике Српске која ће наредне седмице расправљати и о овом питању.

Тридесетдвогодишња Свјетлана Јосиповић одбројава седмице до тренутка када ће постати мајка. Сада је у седмом мјесецу трудноће, притом незапослена, па ће матерински додатак у кућном буџету добро доћи.

Свјетлана каже да је то одлична одлука, поготово за мајке попут ње које нису запослене. Подсјећа да је за подизање дјетета потребно много новца, а посебно је захтјевно ако су примања мала и ради само један родитељ.

Бројно стање у требињској породици Бошковић већ је повећано. Првих дана нове године, новопечена мајка Марија предаће захтјев.

- Значиће као и свакој младој мајци за бебине потребе. Боље него једна плата у кући - каже Марија.

У Приједлогу закона о дјечијој заштити сва досадашња права су задржана и два додана, и то о пронаталитетној накнади за треће и четвро дијете и матерински додатак. У Фонду за дјечију заштиту кажу да је укинут досадашњи цензус за имовину и да се у наредној године очекује око пет и по хиљада породиља, корисница новог материнског додатка.

Недељко Јовић, директор Фонда за дјечију заштиту Републике Српске каже да ће Приједлогом буџета бити потребно 16,2 милиона КМ за исплату тих права.

- Иде се на повећање стопе доприноса са 1,5 одсто на 1,7 одсто за дјечију заштиту и обезбијеђујемо 8,2 милиона марака. И иде се трансферима преко Министарства здравља са осам милиона, тако да су средства за 2018. годину обезбијеђена - каже Јовић.

Важећи закон за ово право прописивао је годишње око два милиона марака. Ако буде усвојен нови закон, средства потребна за ову намјену од 2019. прелазиће и 30 милиона марака. Ресорни министар овакав потез сматра обавезом и Владе и друштва.

- Мислим да је ово сасвим исправна одлука да се све мајке изједначе. Ставили смо и заштитне механизме да не може доћи до злоупотреба у смислу да се у Републику Српску преселе сви они који мисле да ово могу да користе - напомиње Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Иако Приједлог закона о дјечијој заштити још није усвојен, међу мајкама и онима које то тек треба да постану направио је подјелу. Пошто је рок за подношење захтјева 30 дана, ново право имаће мајке које су родиле након 1. децембра. Зато су из Фонда за дјечију заштиту упутили позив мајкама које су родиле у октобру и новембру да искорите право по тренутно важећем закону.