latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:38 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Требиње- Градски парк на прољеће у новом руху (ВИДЕО)

Реконструкција градског парка у Требињу почела је прије три мјесеца, а осим инфраструктуре велике захвате морало је да претрпи и зеленило.
Требиње - реконструкција парка - Фото: РТРС
Требиње - реконструкција паркаФото: РТРС

Сјеча двадесетак стабала и украсног биља у парку наишла је на подијељена мишљења. Надлежни кажу да је то било неизбјежно, а умјесто старих биће засађена нова стабла.

Градски парк је велико градилиште. Раде се нове пјешачке стазе, нови систем за наводњавање, а у плану је и постављање видео надзора. Да парк треба реконструкцију било је одавно јасно, сјеча великог броја стабала била је помало неочекивана, али и неизбјежна, тврде надлежни.

Стеван Бекан, директор ЈУ за екологију и безбједност, каже да је било непоходно уклонити двадесетак стабала за које је утврђено да својим стањем не задовољавају и да је пријетила опасност од њиховог рушења.

Садњу стабала на овом простору прије скоро једног вијека почео је Јован Дучић, желећи да Требињу подари зелену оазу какве је виђао у европским градовима. Грађани очекују да нови изглед градског парка буде аутентичан и још љепши.

Све кораке око обнове зеленила у парку водиће стручњаци, у складу са детаљним пројектом који треба да понуди спој медитеранских и континенталних врста, карактеристичних за ово поднебље.

Парк се простире на око 28 хиљада квадратних метара у центру града, а планирано је да до прољећа сви радови буду завршени.