latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:52 | Аутор: РТРС

Зашто се никад не наспавамо кад спавамо на новом мјесту?

Ако спавате у хотелу, код пријатеља или на било којем новом мјесту, велики су изгледи да ћете се ујутру пробудити ошамућених и мутних очију.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Чак иако се не сјећате да сте се окретали и бацали по кревету, вјероватно је да ћете сљедећег дана бити уморни.

Када спавамо на новом мјесту, мозак је у модусу "преживљавања" и искључује се само једна његова половина, док друга хемисфера остаје полубудна и на опрезу. Научници са Универзитета Браун, који су открили овај феномен, кажу да смо на сваки непознат звук спремни да скочимо.

Научници су већ раније открили синдром прве ноћи, ФНЕ, али нису знали како тачно функционише. Професорка Масако Танаки и њене колеге кренули су од себе како би установили - зашто. На снимцима њихових мозгова показао се асиметрични узорак активности спавања, једна је хемисфера будна, док друга спава. Полубудна хемисфера реагује и на спољне надражаје.

На овај начин спавају животиње, код птица и морских сисара установљено је да једна хемисфера спава, док је друга попут ноћног стражара. Китови и делфини су веома рањиви док спавају, а хемисфере њихових мозгова спавају наизмјенично. Професорка Масако каже да "наши мозгови можда имају минијатурни састав, какав имају китови и делфини".

Са овим сазнањем, научници који се баве спавањем, могли би да пронађу начин "искључивања" овог механизма, што би нарочито било важно за људе који су често на путу. Људски је мозак, наиме, врло флексибилан.

Извор: Б92