latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:26 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Влада субвенционише набавку система за наводњавање (ВИДЕО)

Како би идућу годину дочекали спремнији и спасили усјеве од суше, Влада Српске ће пољопривредним произвођачима субвенционисати набавку система за наводњавање са 40 одсто средстава.
Наводњавање - Фото: илустрација
НаводњавањеФото: илустрација

За ове намјене на располагању је пет милиона КМ. Агенција за аграрна плаћања Републике Српске је расписала јавни позив за подношење захтјева за набавку опреме за наводњавање. Интересовање пољопривредника је велико. Ове године претрпјели су огромне штете због суше, а подстицај од 40 одсто за куповину система је значајна помоћ у рјешавању проблема.

- У питању су велике инвестиције и са 40 одсто субвенционисаних средстава, мислим да би се већина пољопривредника упустила у ту инвестицију. Најављују сушне године, а ми без наводњавања не можемо - каже Димитрије Бичакчић, пољопривредник из Батковића.

И Пољопривредно добро Семберија које обрађује 2,5 хиљаде хектара оранице и има хидрантску мрежу за 620 хектара, намјерава искористити ове погодности и набавити нове системе за наводњавање.

- Покушаћемо и ове године да уђемо у инвестицију. Сад смо везани за јавни позив како бисмо набавили један линеарни систем, а свакако, заинтересовани смо и за набавку покретних тифон система - каже Стеван Трифковић, директор ПД Семберија.

Субвенције за набавку сиситема за наводњавање могу користити само регистрована пољопривредна газдинства и правна лица.

- Овом мјером пољопривредни произвођачи могу добити максимално 200.000 КМ, а минимално 400 КМ - каже Радинка Мићић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

У наредних 50 дана, колико ће јавни позив бити отворен, пољопривредници могу поднијети захтјев за набавку пумпи, цријева, изградњу бунара, базена, канала, пумпних станица и трошкове електрификације система за наводњавање.