latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:14 | Аутор: РТРС

Папа Фрањо: Подршка БиХ ка интеграцији у ЕУ

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо рекао је данас да БиХ треба да иде путем дијалога и стварања компромиса на добробит свих народа који у њој живе, те поручио да Ватикан подржава тежње БиХ ка интеграцији у ЕУ.

Папа Фрањо примио је данас предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића, а током разговора потврђени су изузетно добри односи Ватикана и БиХ.

Из Савјета министара саопштено је да је папа Фрањо рекао да Ватикан у потпуности поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ.

Звиздић је упознао папу Фрању о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ, са посебним освртом на њен пут ка евроатлантским интеграцијама, саопштено је из Савјета министара.

Он је захвалио на говору који је папа одржао у Европском парламенту у Стразбуру, када је предложио европским парламентарцима интерактивни дијалог за проширење чланства у ЕУ земљама са подручја западног Балкана.

Звиздић је истакао чврсто опредјељење БиХ да постане дио европске породице, о чему у БиХ постоји потпуни консензус.

На састанку је било ријечи и о статусу припадника свих конфесија у БиХ, као и о застоју у спровођењу ратификованог Основног уговора Ватикана и БиХ и додатног протокола на Основни уговор из 2006. године.

Звиздић је упознао папу и о чињеници да је закон о вјерским празницима, који је једна од ставки из Основног уговора, био у процедури, али да, нажалост, није добио потребну сагласност, те да ће уложити напоре да се превазиђе застој у спровођењу овог уговора.

У саопштењу се додаје да је Звиздић папи Фрањи поклонио Повељу Кулина бана, најстарији познати писани документ у историји БиХ и монографију "Свјетлост Европе у БиХ", која представља културно-историјско насљеђе БиХ и на једном мјесту обједињује седименте материјалне културе бројних цивилизација које су боравиле на тлу БиХ.

Папа Фрањо је Звиздићу поклонио Медаљон анђела мира, који је урадио римски умјетник Гвидо Верои.

Звиздић је честитао папи Фрањи предстојећи празник Божић и позвао га да у наредној години посјети БиХ.

Након сусрета са папом Фрањом, Звиздић се састао и са секретаром Ватикана монсињором Пијетром Паролином.

Извор: СРНА