latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:48 ⇒ 08/12/2017 | 09:52 | Аутор: РТРС

Палестина у пламену послије Трампове одлуке; Полетјеле и ракете (ФОТО/ВИДЕО)

Двије ракете, испаљене у правцу Израела пале су у појас Газе, јавили су израелски медији.

Сирене за ракетну узбуну огласиле су се у граду Ашкелону на југу Израела и у израелским заједницама сјеверно од појаса Газе. Ракете су испаљене док су трајали нереди на Западној обали, у источном Јерусалиму и самом појасу Газе у знак протеста због саопштења предсједника САД Доналда Трампа да признаје Јерусалим као главни град Израела.

У Рамали су израелске снаге безбједности користиле и гумене метке као и сузавце у сукобу с Палестинцима. Међу протестантима су биле и жене и дјеца. Сви су бацали камење на припаднике израелских снага безбједности. Такође, запаљена је америчка застава. Гумени меци су коришћени и у Витлејему. Хаос влада и на улицама Јерусалима, оног дијела у ком живе Палестинци.

До сада је потврђено да су повријеђене 43 особе, а како кажу из тамошњег Црвеног крста, већина повреда потиче од гумених метака и сузаваца. Протести су се прелили и на Јемен.

Према ријечима становника Рамале у Палестини, у току је општи митинг, поред израелског прелаза су подигнуте барикаде, људи пале гуме. Између Палестинаца и израелске војске дошло до сукоба и у центру Хеврона.

Либански Хезболах подржао је позиве палестинске оружане групе Хамас да се подигне устанак као одговор на америчко признање Јерусалима као пријестонице Израела, рекао је Хасан Назралах, вођа Хезболаха.

"Најважнији одговор био би палестински устанак и исламски самит који би прогласио Јерусалим вјечном пријестоницом Палестине", рекао је Назралах. Он је позвао на јединство и подршку отпору међу муслиманима.

Неколико војних батаљона Израела ће, како је најављено, бити размјештено на терену док ће дио бити у приправности као "дио спремности Израелских одбрамбених снага за могуће догађаје", наводи се у саопштењу израелске војске.

Традиционални амерички савезници су међу државама које су осудиле одлуку предсједника САД Доналда Трампа. Саудијска Арабија је објавила да је одлука о Јерусалиму "неправедна и неодговорна", а Француска и Велика Британија да је не подржавају.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поздравио је одлуку америчког предсједника и оцијенио да је ово "историјски дан". Нетанијаху је изјавио да би многе земље требало да слиједе одлуку америчког предсједника Доналда Трампа и признају Јерусалим као престоницу Израела, као и да су "у току контакти".

"Желио бих да објавим да смо већ у контакту и са другим земљама које ће ускоро донијети сличну одлуку", рекао је Нетанијаху у говору одржаном у Министарству спољних послова Израела, преноси Ројтерс.

Према његовим ријечима, када се америчка амбасада буде премјештала у Јерусалим вјероватно ће и амбасаде других земаља бити премјештене. Он, међутим, није прецизирао о којим амбасадама је ријеч.

Извор: Агенције