latinica  ћирилица
07/12/2017 |  09:17 | Аутор: РТРС

Подршка запошљавању у Власеници

Комисија за социјалну заштиту и инклузију општине Власенице, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и општином Власеница је покренула пројекат "Подршка запошљавању и самозапошљавању маргинализованих група" у оквиру којег су организовани обука рада на рачунарима и курс шивења.
Власеница - подршка запошљавању - Фото: РТРС
Власеница - подршка запошљавањуФото: РТРС

Светлана Марјановић и Наида Курјак пријавиле су се за обуке, јер су жељеле да стекну нова знања. Стекле су нове вјештине, а постале су и нераздвојне пријатељице

"Почело је све на овој обуци, спријатељили смо се и тако", каже Наида Курјак о свом новом пријатељству.

Наида са Светланом Марјановић дијели "школску клупу" и заједно стичу нова знања.

"Дивно је било дружење, стварно и драго ми је што смо некако успјеле да се повежемо и то је једна од љепота овог курса", усхићено говори Марјановићева.

Организоване обуке ће незапосленим женама омогућити стицање нових знања и вјештина и тако им створити додатне могућности при запошљавању. То је био и главни циљ ове активности.

“Вјерујем да ће ове обуке њима заиста значити и да ће усвојити одређена нова сазнања и да ће их, на крају крајева, надам се, у скорије вријеме, примјенити на одређеним потенцијалним, новим, будућим радним мјестима“, каже Славиша Пејановић, предсједник Комисије за социјалну заштиту и инклузију општине Власеница.

Обуке се одржавају у просторијама Удружена жена "Подриње", а рачунари и машине за шивење, неопходни за обуке, набављени су зваљујући средствима која је обезбиједио УНИЦЕФ. Добринка Мијатовић је била инструкторка шивења.

"Није било никаквих проблема што се њих тиче. Стрпљиве су, веселе, тако да је све прошло у најбољем реду", потврђује нам ова весела инструкторка.

Многе полазнице обука су, такође, и мајке. За њихове малишане је, у вријеме одржавања обука, организован боравак у "Дјечијем кутку".

"Док сам на курсу остављам дјецу у кутку. Два сата су доле. Веома им је лијепо. Моја кћерка изразито воли Јовану, која је васпитачица, која је доле са њима у Кутку“, говори нам Лјубинка Голић, једна од полазница обука.

Захваљујући "дјечијем кутку" већ су створена нова радна мјеста, а једно од тих је управо мјесто васпитачице.

"Запослена сам тренутно преко овог пројекта који је УНИЦЕФ направио као подршку запошљавања мајкама. Што се тиче дјеце, у просјеку десетак, петнаестак дјеце долази. У времену у којем боравимо овдје, ми се, између осталог, играмо, јер су то мања дјеца, цртамо, учимо, бојимо", задовољна је Јованка Влачић, васпитачица у Дјечјем кутку.

У "Дјечјем кутку" је увијек весело и разиграно. Дјеца радо долазе, а много и науче.

"Када дођем кући ја кажем мами да је мени лијепо у кутку. Научио сам да пишем и цртам и да пишем латинична слова", усхићен је Милош Ковачевић.

Уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије, УНИЦЕФ сличне пројекте реализује у цијелој регији Бирач, с циљем писхосоцијалног оснаживања породица.

Извор: "Пријатељи Сребренице"