latinica  ћирилица
06/12/2017 |  20:01 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Какву храну једемо? (ВИДЕО)

Штетних материја нема само у цигаретама. У кексу - потенцијално канцерогена материја, у производу за дијабетичаре - шећер, глутен тамо гдје га не би смјело бити. Какву храну једемо?
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Глутен у безглутенском производу, кекс са могуће канцерогеним састојком, шећер у дијететском производу, у шкампима алергени - све то алармира потрошаче и наводи на сумњу.

Посљедња у низу информација која је изнад бх. тржишта упалила црвени аларм била је она о акриламиду у кексу. Хрватски цариници блокирали су његов увоз из БиХ.

- Акриламид је дио пржене хране попут кромпирића, чипса и кафе и хране печене на високим температурама попут кекса, крекера, житарица и пекарских производа. Повољни услови за настајање акриламида су висока температура и ниска влажност, а реакција се првенствено одвија на површини загријаване намирнице. Што је она тамнија то је концентрација, потенцијално канцерогеног, акриламида већа.

Оно што је отежавајућа околност са акриламидом, признају надлежни, јесте што чак ни Европска унија, због још непотврђених сумњи у његову канцерогеност, нема горњу дозвољену границу. Због истраживања која трају, сви се воде препорукама.

- Ми смо, узевши у обзир препоруке ЕФС-ине, надлежним инспекцијским органима и субјектима у пословању са храном упутили препоруке на који начин да поступају и како да у технолошком процесу за критичне намирнице смање акриламид - каже Драган Брењо, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ.

Вијест која је уз акриламид изазвала неповјерење потрошача јесте и она о безглутенској салси, са глутеном. Сос на бази поврћа, холандског произвођача повучен је са тржишта. Обољелима од целијакије, интолерантнима или алергичнима на глутен, то је продубило сумњу.

- Свакако би требало прочитати састав како би се 100 одсто увјерили да у производу нема глутена, јер се дешава да је у неком пециво 90 одсто хељде и 10 одсто пшеничног брашна, а то значи није у питању "глутен фри" производ - каже Ана Бокоњић Буха.

Потрошачи траже строжу контролу. Глутен у безглутенском производу није само обмана, већ и угрожава здравље.

- Мора се посебно водити рачуна о таквим производима у читавом ланцу, јер чак може доћи и до контаминације ваздухом - каже технолог Александра Радановић.

- Приликом контакта са таквом врстом контаминираних намирница може доћи до реакције код особа које су једноставно томе предиспониране и које имају дијагнозу целијакије - додаје др Инга Марковић.

И док у Агенцији за безбједност хране објашњавају да је квалитет намирница на тржишту усклађен са западним стандардима, само ове године у најмање пет случајева утврђене су нерегуларности. Упркос ставовима потрошача, то није велики број, истичу упућени. Требало би да буде и мањи, завршетком пројекта "Унапређења система безбједности хране у БиХ", који се, захваљујући Чешкој, спроводи ради подршке инспекцијским службама и лабораторијама за контролу.