latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:37 ⇒ 07/12/2017 | 09:01 | Аутор: РТРС

Русија у СБ УН: Хашки трибунал дискредитовао идеју међународне правде (ВИДЕО)

Пред затварање Хашког трибунала, посљедњи извјештај о његовом раду пред Савјетом безбједности. Док из Трибунала тврде да је било кључно утврдити индивидуалну одговорност и да је мисија испуњена, руски амабасадор оцјењује - Трибунал је дискредитовао идеју међународне правде.
Савјет безбједности - Фото: Screenshot
Савјет безбједностиФото: Screenshot

Да ли смо могли боље? Вјероватно. Да ли смо могли бити ефикаснији? ДА. Да ли смо имали избора? НЕ. Ово је пред Савјетом безбједности, истакао предсједник Трибунала Кармел Ађијус. Ипак, сматра да је мисија испуњена. Тврди да је стигла правда за жртве, али не кроз пресуде народима и земљама, већ појединцима. Подсјећа да се врата Трибунала затварају, након првостепене одлуке генералу Ратку Младићу и другостепе херцеговачкој шесторки - Прлићу и другима.

- У вези са случајем "Прлић и други", можемо се сагласити да је оно што се десило у судници веома трагично. Трибунал приступа најозбиљније овом инциденту који се темељно истражује. Ипак, не смије се дозволити да ове околности засјене посљедње седмице рада Суда или подрију пресуде Трибунала - рекао је Ађијус.

Пресуде у другостепеним поступцима доносиће међународни резидуални мехнизам за кривичне судове којим предсједава Теодор Мерон. Најавио је да се претрес по жалби тима одбране Радована Караџића очекује средином сљедеће године, а пресуда крајем 2019. У предмету Војислав Шешељ, жалбени претрес заказан је за 13. децембар, а пресуда се очекује у првој половини сљедеће године.

Главни тужилац Серж Брамерц увјерава да је његов задатак и даље привођење правди оних који су чинили злочине. Признаје да у неким случајевима жртве, ипак, нису дочекале правду. То, додаје, потврђују посљедње двије седмице, које су показале да злочини и даље имају отворене ране.

- Увијек смо инсистирали на принципу индивидуалне одговорности. Чињеница је да злочине нису починиле нације и народи, већ појединци. Прије свега, из политичког и војног врха - рекао је Брамерц.

Међутим, руски представник Петар Иличев упозорава на двоструке аршине јер, како каже, нико није осуђен за "варварске" злочине над Србима. Русија оцјењује да је Трибунал "поткопао напоре" да се у бившој Југославији "успостави мир постизањем правде" тиме што су његове пресуде изазивале нове спорове медју државама и народима у региону.

- Трибунал није дјеловао као непристрасан и независан орган. Показатељи говоре да су апсолутна већина осуђених Срби. Више од 60 одсто. Осуђени су на више од 1000 година затворске казне - каже Иличев.

Руски представник упозорава и да Трибунал није оптуженима пружао примјерену здравствену његу. На селективну правду у раду хашког Трибунала упозорила је и представница Србије – министарка правде Нела Кубуровић.

- Од укупног броја осуђених лица, 70 одсто су Срби, 19 одсто Хрвати, шест одсто Бошњаци и само два одсто Албанци. То показује селективну правду Хашког трибунала, посебно у контексту мандата да би требало да успостави истину о конфликту на простору бивше Југославије - каже она.

На индивидуалној одговорности инсистирала је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић, коју је Брамерц забуном назвао предсједницом Србије. На сједници Савјета безбједности поновила је оно што је у разговору са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом – да је забринута да се хашка пресуда шесторици Хрвата из БиХ "развија у осуду Хрватске".

- Суд у Хагу је судио појединцима. Било каква тумачења ове пресуде ван правног оквира и одсуство експлицитних доказа неопходних за успостављање криминалне одговорности Хрватске или њеног руководства била би погрешна - рекла је она.

А САД су, својим обраћањем, још једном показале какав однос имају према суду у Хагу и ономе што се у бившој Југославији догодило `90-их. Поменули су пресуду генералу Ратку Младићу, која, кажу, мора бити поштована. Србију су позвали да сарађује са резидуалним механизмом у случају Војислава Шешеља. Ни ријечи о потврди пресуде херцеговачкој шесторки.