latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:14 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Тешановић: Жене да не ћуте о насиљу у породици

Предсједник Актива жена СНСД-а Нада Тешановић изјавила је вечерас у Бањалуци да жене жртве не треба да трпе насиље у породици и да ћуте о томе јер постоје институције које ће им помоћи.
Нада Тешановић - Фото: СРНА
Нада ТешановићФото: СРНА

"Једно истраживање показало је да само 10 одсто жена жртава зна коме да се обрати у случају насиља. На првом мјесту им је полиција, али треба да знају да су ту и здравствене установе, центри за социјални рад и сигурне куће. Тако могу свој и живот своје дјеце да учине безбједним", рекла је Тешановићева новинарима.

Она је уочи трибине "Заједно против насиља у породици", коју је организовао Актив жена СНСД-а из Изборне јединице три, истакла да су од 2000. до 2017. године 92 жене страдале као жртве насиља, што је алармантно.

"Проблем је и шта радити након што жена напусти сигурну кућу. Она треба да се економски оснажи, и ту друштво, фондови и невладин сектор морају помоћи и финансијски", нагласила је Тешановићева и додала да жене треба да искористе могућност да се јаве на СОС телефонске линије које су укључене 24 часа.

Она је поручила да ће жене СНСД-а учинити све да насиља у породици буде што мање, иако је такву негативну појаву немогуће потпуно отклонити.

Тешановићева је у Културном центру "Бански двор" рекла да је на том плану учињено много позитивног од 2005. године, када је донесен Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској, те 2012. године када је овај акт измијењен и допуњен.

"Тиме смо оснажили жртве насиља да могу да пријаве насилнике, а до тада је све остајало у оквиру породичног дома. Некад је жртве било срамота иступити у вези с тим. Било им је тешко јер су их осуђивали породица, родбина...", навела је Тешановићева.

Предсједник Актива жена СНСД-а Бањалука Гордана Лиховић упозорила је да се у Српској догађа благи пораст насиља над женама, због чега је важно информисати жртве о њиховим правима, те подићи свијест заједнице о овој негативној појави.

"Проблем жртава насиља је проблем цијеле заједнице, окружења и оних који врше насиље", истакла је Лиховићева.

Она је нагласила да се проблем насиља и даље скрива, али да ће медијске кампање, активизам и ангажман институција дати позитивне резултате.

Лиховићева је рекла да према насиљу треба имати нулту толеранцију, поготово према оном над женама, дјеци и старијима.

Трибине Актива жена СНСД-а у вези са сузбијањем насиља у породици биће организоване у свим већим градовима и изборним јединицама поводом Међународне кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља".

Трибини у Бањалуци присуствовале су чланови СНСД-а и истакнути функционери ове странке из Изборне јединице три, која обухвата Бањалуку, Дрвар, Мркоњић Град, Језеро, Шипово, Кнежево, Котор Варош, Рибник, Челинац, Дринић и Купрес.

Извор: СРНА