latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:02 ⇒ 07/12/2017 | 10:40 | Аутор: РТРС

Ново отимање имовине Срба у Федерацији БиХ! (ВИДЕО)

Да ли је на сцени ново отимање српске имовине у Федерацији? У цијелој БиХ у току је замјена старих земљишних књига, новим катастарским евиденцијама. У два ентитета- двије, само на први поглед, не много различите процедуре. У стварности, она у Федерацији пријети да протјеране и расељене Србе и дефинитивно разбаштини!
Службени гласник БиХ - Фото: РТРС
Службени гласник БиХФото: РТРС

Трећа је деценија како Срби у Федерацији покушавају да врате отето! Куће које су муком градили и из њих протјерани, станови по два или више пута плаћени, привредни колективи и дионице још у вријеме Анте Марковића зарађене... и деценијске правне битке за враћање имовине, одавно већ постале су правило! А не изузетак!

Најновије "поспремање" српске имовине без знања власника одвија се уз "гласно" ћутање. Најављен је, као грандиозан пројекат модернизације и унутар ентитетско обједињавање грунта и катастра. Обезбијеђена је информациона подршка! И процес је почео! У оба ентитета - све скоро идентично! Но скривене разлике скривају и намјеру!

- У Републици Српској зову појединачно, препоручено долази писмо на свако име и презиме које има у грунту или катастру и људи иду у грунт и катастар и уједначавају ако има неких проблема, док у Федерацији није тако. Они то објављују у Службеном гласнику, односно свака локална управа. Неки сматрају да је то неуставно, али тако је - каже Предраг Јовић, замјеник министра за људска права БиХ.

А службени гласници тешко доступни. Или никако! И унутар БиХ, а поготово изван граница!

- Путем Службеног гласника нешто се објави, а да нико не зна. Ко данас од обичних људи још чита службени гласник - пита Миленко Зупар из Удружења "Пријатељи Илијаша".

Овакав одговор, добили смо у свим контактираним удружењима расељених и избјеглих Срба. А рокови пролазе! Најновије "тајновито" а јавно обавјештење, сатима смо намјенски тражили. Датирано је на 1. децембар. Град Бихаћ, посредством тамошњег суда региструје некретнине у електронски уређене земљишне књиге.

И док у Српској краткорочни рокови за обавезан проналазак власника некретнина не постоје, у Бихаћу је рок за пријаву 60 дана. Ако власници земљишта, шума, станова, кућа, пословних простора за та два мјесеца бихаћким институцијама не приложе доказе о власништву, њихово право на некретнине, како је потцртано "неће бити узето у обзир приликом успостављања нове земљишно-књижне евиденције". А ако у том року којим чудом прочитају Службени гласник и процедуру покрену, "великодушно" ће добити још 90 дана.

- Онај ко не добије информацију, или нема новца или није у стању да издвоји вријеме да то уради у том времену све мора судским путем да доказује - каже Радослав Грајић, активиста НВО и помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске.

А судски процеси трају! И у тој борби са правосудним вјетрењачама, много коштају. Постоји и трећи власнички исход овог пројекта. Већ споменути, по многима, неуставан а за власнике најнеповољнији! Уколико рокове не испоштују, или се касније за своју имовину не буду борили судским путем, аутоматски ће бити књижена на ентитет!

- Све Србе који су отишли позивамо да се укључе у тај процес да не схвате то неозбиљно и да на тај начин спријече сваку врсту злоупотребе по било ком основу - каже Грајић.

Позив да се у процес укључе одаслат је и Српској православној цркви, локалним заједницама у Српској и Србији, удружењима у дијаспори, медијима... Само у Федерацији тајац! На сва наша питања и све контактиране адресе, једино смо од Федералне геодетске управе добили обећање, да ће се огласити сутра. Ако обећање и испуне, за наук власницима остаје - народна умотворина милом или силом "поклањајући" другима грунт, поклањамо им и отаџбину, а већ је и превише поклоњено.