latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:47 ⇒ 07/12/2017 | 10:56 | Аутор: РТРС

Београд: Уз скандал без коначног договора о граници и траси аутопута (ВИДЕО)

Нема договора о разграничењу БиХ у Србије и траси аутопута Сарајево-Београд. Јасно је то након званичне посјете чланова Предсједништва БиХ Београду. Лидери су, како се чинило, успјели да спусте тензије, изазване изјавама Бакира Изетбеговића о признању самопроглашеног Косова, али је Изетбетговић, ван протокола стао за говорницу и оповргао да је ишта договорено.
Вучић - Предсједништво прес конференција - Фото: ТАНЈУГ
Вучић - Предсједништво прес конференцијаФото: ТАНЈУГ

Прије двије године, након напада на Вучића у Сребреници, дочекан је уз "Миљацку". Београд му је дао другу шансу и након изјава о потреби признања Косова. Пружену руку, међутим, Изетбеговић је одгурнуо, преотео говорницу Драгану Човићу и замолио га да став који је изнио предсједавајући, о томе да ће БиХ признати Косово тек након што то уради Србија, буде његов лични.

- Једно битно појашњење у вези тога да ће БиХ водећи своју међународну политику чекати на став Београда. О међународној политици и ставовима БиХ одлучива у Сарајеву ова три човјека /три члана Предсједништва/ - рекао је Изетбеговић.

Ни на позив новинара, Изетбеговић није објаснио због чега негодује и са чим се не слаже, али је то умјесто њега учинио предсједник Србије.

- Ево ја ћу да објасним. Овако вам изгледа све. Ја сам цитирао шта сам добио у току званичних разговора, али овако вам изгледа и око Косова, и око граница - рекао је Вучић.

Незванично, два члана Предсједништва су три пута питала Изетбеговића да ли је сагласан са ставом о признању Косова, што је он сваки пут потврдио.

- Ми смо на састанку јасно реклаи, господин Човић прије свега, да ће БиХ, док год Србија не промијени став, поштовати њен територијални интегритет. Ја ту не видим ништа спорно. Они који виде морају објаснити како је до тога дошло - рекао је Иванић.

На питање да ли је ово што се данас десило у Београду скандал Иванић је одговорио: "То није у реду, ја сам, видјели сте, ћутао", поштујући дигнитет земље из које долазим и дигнитет домаћина.

Предсједник Српске, који је синоћ телефонски разговарао са Александром Вучићем, каже да је Изетбеговић показао колико је БиХ дезорганизована, и да опструише сваки могући договор.

- Чудим се да је предсједник Србије Александар Вучић могао и да помисли да може да има неке договоре са Предсједништвом у коме се налази Изетбеговић, који је познат по томе што опструише било какав могући договор са БиХ - истиче Додик.

Да потез Бакира Изетбеговића не доприноси унапређењу односа, истиче и шеф дипломатије Ивица Дачић.

- О томе најбоље говоре погледи које су Вучић и Човић размијенили послије изјаве Бакира Изетбеговића и осмијех који је показао да се са презиром односе према оваквом поступку - каже Дачић.

А Вучић каже да у бх. делегацији нема приближених ставова ни о траси аутопута Београд Сарајево, али да је Србија за сваку спремна. Изнио је и приједлог разграничења који би подразумијевао размјену територија метар за метар око пруге Београд-Бар, те исту могућност или право коришћења на 99 година за двије хидроелктране на Дрини.

- Ријеч је о невјероватно малом парчету земље о чему ми сад правимо не знам ни шта већ, за који кажемо "Ево, нема проблема, кажите нам гдје хоћете да узмете" - каже Вучић.

Човић каже је понуђени модел праведан за обје стране, али да је због сложених односа у БиХ, теже постићи договор у овој земљи.

Делегација БиХ, наставила је разговоре у Београду, састанцима са премијерком Аном Брнабић и предјседницом Скупштине Мајом Гојковић.