latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:24 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Усвојен Нацрт буџета Федерације БиХ

Представнички дом Парламента Федерације БиХ прихватио је вечерас на ванредној сједници Нацрт буџета ФБиХ за идућу годину у износу од 2.875.051.837 КМ, који је повећан за 127,4 милиона КМ у односу на овогодишњи.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламента ФБиХФото: РТРС

Федерални премијер Фадил Новалић рекао је посланицима да је Влада ФБиХ финансирању буџета за 2018. годину приступила опрезно и конзервативно, те да је финансирање највећим дијелом базирала на домаће изворе, првенствено обвезнице које су планиране у износу од 150 милиона КМ.

"Од овог износа врши се рефинансирање 120 милиона КМ обвезница које нам доспијевају у току 2018. године. Планирана је продаја потраживања од 60 милиона КМ и емисија трезорских записа од 360 милиона КМ. Код трезорских записа ријеч је о рефинансирању доспјелих обавеза и нема повећања нето дуга по овом основу у односу на 2017. годину", нагласио је Новалић.

Спољно задуживање планирано је у износу од 43 милиона КМ и највећим дијелом се односи на дозначавање средстава од Свјетске банке.

Према Новалићевим ријечима, планиране пројекције раста БДП за 2018. годину износе 3,4 одсто за БиХ, односно 4,5 одсто за ФБиХ.

"Финансијска стабилност буџета један је од нултих приоритета Владе ФБиХ, а доказ томе је и чињеница да је Влада у потпуности санирала акумулирани дефицит буџета који смо затекли у износу од 175 милиона КМ, те да планирамо измирити и обавезе према пољопривредницима који нису биле ни евидентиране, односно нису уопште биле у финансијским извјештајима", поручио је Новалић.

Он тврди да се одговорна фискална политика коју проводи Влада ФБиХ огледа у константном умањењу спољног, али и унутрашњег дуга ФБиХ с обзиром на то да се посљедњих година врши знатно већи сервис дуга него што се задужује.

"То се може видјети и у Нацрту буџета за 2018. годину гдје се планира сервис дуга заједно са каматама у износу од 1241,3 милиона КМ, док је задуживање, домаће и спољно планирано у износу од 613,33, дакле у дупло мањем износу", указао је Новалић.

Због позитивних помака у намјенској индустрији, Новалић је истакао да Влада ФБиХ намјерава да настави да финансира развојне пројекте у овом подручју у износу од четири милиона КМ, као и 2,3 милиона КМ за Трајни револвинг фонд федералног Министарства енергије, индустрије и рударства који је успостављен при Унион банци.

Да би био побољшан положај младих, Влада ФБиХ планира да посредством Унион банке формира посебну кредитну линију са каматним стопама максимално до три одсто која ће бити усмјерена за рјешавање стамбеног питања млађих категорија становништва.

Посланици су прихватили и Нацрт закона о извршењу буџета ФБиХ за 2018. годину.

Тиме је завршена данашња сједница Представничког дома Парламента ФБиХ на којој је прихваћен и Нацрт закона о пензијском и инвалидском осигурању, те усвојен ребаланс овогодишњег буџета ФБиХ од 2.694.426.725 КМ.

Извор: СРНА