latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:15 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Најтиражнији шведски лист: Хрватима није мјесто у ЕУ

Водећи шведски дневник Афтонбладет објавио је жестоку колумну о слављењу Слободана Праљка у Хрватској коју потписује Петер Кадхамер, један од најпознатијих шведских новинара.
"Хрватима није мјесто у ЕУ" - наслов у шведском
"Афтонбладету"
(Фото:/screenshot: FaH/Aftonbladet) -
"Хрватима није мјесто у ЕУ" - наслов у шведском "Афтонбладету" (Фото:/screenshot: FaH/Aftonbladet)

Афтонбладет је један од најтиражнијих скандинавских дневних листова који свакоднено има око 3,5 милиона читалаца и  представља глас лијеволибералне Шведске.

Кадхамер пише да је Хрватска слављењем Праљка пљунула Шведску и Европску унију у лице, али да и даље воли европски новац.

"Може се рећи да је његово јавно самоубиство наставак политике нихилизма и разарања која је карактеризовала рат у БиХ", објавио је лист и подсјетио да је у хашкој пресуди утврђено да су Праљак и остали из херцеговачке шесторке осуђени за "дуги низ злочина: протјеривање цивила, затварање људи у логоре, убијање и уништавање имовине, кориштење заробљеника за рад и као живе штитове, етничко чишћење муслиманског становништва".

Наглашава се да је цијела прича "о ратном злочинцу" могла завршити Праљковим самоубиством, али предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић због тога је прекинула службену посјету Исланду и онда изјавила да Праљков чин удара у срце хрватског народа, док је премијер Андреј Пленковић јавно изјавио саучешће "породици убице". Изражава се шок што је у Сабору одржан минут ћутања и што се на главном загребачком тргу испред Праљкове слике пале свијеће.

У Хрватској је завладао култ мртвог убице

"То се догађа у земљи која је чланица ЕУ, усред наше цивилизоване демократске заједнице. Срамотно. Култ мртвог убице показује застрашујући недостатак демократских инстинката", пише колумнист Афтонбладета и додаје: "Тужно је што је земља попут Хрватске пуштена у ЕУ".

У тексту Хрватску стављају у контекст земаља попут Пољске и Мађарске, у којима је угрожена демократија, те Бугарске и Румуније које су "познате само по корупцији и извозу просјака". Лиост критикује званичнике ЕУ што су сматрали да ће све наведене земље постати успјешне либералне демократије и да им је судбина да буду дио Уније. Напомиње се и да све те земље јесу различите, али да имају нешто заједничко - воле европски новац.

Ријеч је о једном од најжешћих коментара у страним медијима о стању у Хрватској, у којем се гласно прозива предсједница и премијер као разлог негативног хрватског имиџа из шведске перспективе.

Извор: Агенције