latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:05 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Приједор: Представљен Закон о заштити грађана који пријављују корупцију (ВИДЕО)

Република Српска одлучна је да се избори са проблемом корупције. Надлежни тврде, недавно усвојени Закон о заштити грађана Српске који пријављују корупцију, охрабриће људе да пријављују случајеве корупције у свим сферама друштва, али и заштитити их од могућих штетних посљедица. Одредбе овог закона данас су представљене у Приједору.
Приједор - представљање закона - Фото: РТРС
Приједор - представљање законаФото: РТРС

Корупција је једна од највећих аномалија у друштву. Свјесни су тога и Приједорчани, мада сматрају да је овом проблему тешко стати у крај.

Нови закон, преузео је најбоља рјешења из европске и регионалне праксе, а специфичан је по томе што ће у случају пријаве коруптивних активности, оптужени морати да докаже своју невиност.

- Трудили смо се да кроз овај закон охрабримо грађане. Уколико буде потребе ми ћемо амандмански реаговати у том дијелу да омогућимо ефикасну и ефективну заштиту лица која пријављују корупцију - навео је Младен Максимовић, представник Министарства правде Српске.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да овај град међу првима у којима је образложен овај закон.

Закон о заштити лица која пријављују корупцију, обухвата запослене у јавном и приватном сектору. Први резултати се назиру- од 7. јула и његовог ступања на снагу, већ је пријављено неколико случајева корупције.