latinica  ћирилица
06/12/2017 |  14:45 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

Малешевић: Све боља безбједност ученика у саобраћају

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је безбједност ученика у саобраћају у Српској све већа, али да појединачни случајеви упозоравају да је потребно константно предузимати све мјере како би се спријечиле саобраћајне несреће у којима страдају дјеца.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Присуствујући у Основној школи у Разбоју код Српца саобраћајно-образовном предавању у склопу превентивне кампање "Буди видљив, не буди фигура", Малешевић је нагласио да је неопходна боља видљивост пјешака на путевима у Српској.

"У склопу кампање штампано је 1.600 разгледница за ученике у основним школама, које ће они да пошаљу неком ко им је близак, са текстом који ће упозоравати на потребну заштиту у саобраћају", рекао је Малешевић Срни.

Према његовим ријечима, основци на тај начин уче о безбједности саобраћаја, али и упозоравају друге како да се понашају у саобраћају.

Малешевић је објаснио да ће у склопу кампање у школама широм Српске, Ауто-мото савез /АМС/ организовати предавања о безбједности саобраћаја, на којима ће ученицима бити подијељени и својеврсни знакови које ће моћи да прикаче на торбу да буду видљиви у мраку кад се крећу поред цесте.

"Ученици ће добити и флуоросцентну наљепницу коју такође могу да залијепе на торбу или одјећу, како би били уочљиви", истакао је Малешевић.

Према његовим ријечима, кампања има за циљ да укаже пјешацима на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом у ноћним условима вожње, како се кретати правилно, те да се утиче на возаче да на дионицама гдје се могу очекивати пјешаци смање брзину и повећају опрез.

Данашње предавање за 60 ђака Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Разбоју организовали су АМС и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

У кампању "Буди видљив, не буди фигура", осим Министарства просвјете, АМС и Агенције за безбједност саобраћаја, укључени су и Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, "Поште Српске", локалне заједнице и основне школе.

Извор: СРНА