latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:56 | Аутор: РТРС

Зашто је Јерусалим толико важан?

Питање статуса Јерусалима, које је данас у жижи свјетске јавности, сеже до саме сржи сукоба између Изреала и Палестинаца, а тај свети град у коме се налазе највеће светиње јудаизма, ислама и хришћанства има неоспоран религијски, али и политички значај.
Јерусалим (Фото: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz)) -
Јерусалим (Фото: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz))

 
 

Израелско-палестински мировни споразум из 1993. предвиђао је да се о коначном статусу Јерусалима расправља у каснијим фазама преговора, али је главни камен спотицања питање израелског насељавања, наводи Би-Би-Си, уочи најављеног саопштења америчког предсједника Доналда Трампа у коме би могао да призна Јеруслаим за главни град Израела.

Израел је од 1967. изградио у источном Јерусалиму десетак насеља, у којима живи око 200.000 Јевреја, а која се сматрају незаконитим према међународном праву, премда Израел то пориче.

Би-Би-Си подсјећа да израелски суверенитет над Јерусалимом никада није признат на међународном плану и да све земље своје амбасаде имају у Тел Авиву.

У троминутном видео-снимку под насловом "Зашто је Јерусалим битан" подсјећа да је много пута већ виђено како и најмања промјена везана за тај град и његову територију доводи до сукоба и насиља, те да је зато све што се тамо дешава – веома важно.

Израелци Јерусалим сматрају својом настаријом престоницом, а када је формирана држава Израел 1948. године, главне полуге власти управо су биле смјештене у западном дијелу Јерусалима.

Међутим, тек у рату са арапским земљама 1968. године израелске власти су под контролу узеле и источни дио Јерусалима у којем се налази чувени Стари град, а касније су га и припојиле, али тај потез Израела није добио међународно признање, што је посебно фрустрирало израелске званичнике.

С друге стране, о свему томе Палестинци имају другачије мишљење – они желе источни Јерусалим као своју престоницу и то је тачка спорења вишедеценијских мировних преговора између Израела и Палестине, у којима су главну улогу до сада имале САД, наводи Би-Би-Си.

Многи стручњаци су мишљења да досадашњи напори да се рјеши вјековни сукоб тако што ће се оформити палестинска граница и држава на границама Израела према расподјели територије прије 1967. године сада више немају смисла.

Би-Би-Си подсјећа и да је трећина становништва Јерусалима муслиманске вјероисповјести, а да многи потичу од породица које ту вјековима живе.

Међународни званичници већ годинама заступају став да се било која промјена везана за Јерусалим мора донијети кроз преговоре двије стране и мора бити обострано прихваћена.

Британски јавни сервис предвиђа да ће сада, када је Трамп одлучио да призна Јерусалим за престоницу Израела, све бити другачије.

"Један предсједник сада ће то промијенити. Трамп је упоран да амбасаду САД измјести управо у Јерусалим и одлуку о томе саопштава данас. А најава такве одлуке изазвала је праву буру реакција међу свјетским званичницима, при чему је најоштрији јуче био предсједник Турске који је рекао да ће, ако заиста призна Јерусалим као престоницу Израела, за Турску то бити црвена линија коју је Трамп прешао", наводи Би-Би-Си.

У сваком случају, из Бијеле куће је најављено да ће Трамп данас саопштити своју одлуку о Јерусалиму која ће, како неименовани амерички званичници кажу, бити да ће признати Јерусалим за престоницу Израела, што је доказ више да нова америчка администрација озбиљно разматра опције о каквима раније није било ни говора, закључује британски јавни сервис.

Извор: Танјуг