latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:53 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Требиње: Потписани уговори за самозапошљавање

Градоначелник Требиња Лука Петровић данас је потписао уговоре са првих 25 апликаната заинтересованих за програм самозапошљавања кроз покретање или проширење властитог бизниса, за шта је Град обезбиједио 468.000 КМ.
Требиње - Градска управа - Фото: СРНА
Требиње - Градска управаФото: СРНА

Петровић је истакао да ће у децембру бити уплаћено 211.000 КМ обезбијеђених за укупно 77 уговора.

Он је истакао да су апликанти потписали уговоре о бесповратним средствима које ће искористити у току 24 мјесеца, при чему ће бити скинути са евиденције Завода за запошљавање.

"Очекујемо да у наредних двадесетак дана потпишемо уговоре и са осталим апликантима", рекао је Петровић.

Он је подсјетио да су дјелатности из различите области и да их је највише из пољопривреде, напомињући да ће средства бити уплаћена већ током ове седмице и да се крећу од 4.500 КМ до 12.000 КМ.

"Ово су људи који су се охрабрили да прошире или почну нову дјелатност и имаће пуну подршку Града Требиња тако што ћемо их додатно наградити у 2018. години новим средствима која ће бити неповратна", поручио је Петровић.

Највише средстава, 12.000 КМ, добио је Илија Имшир, који се већ 14 година бави пољопривредном производњом. Он каже да је ово први пут да добије неку помоћ од Града Требиња.

"Узимао сам доста кредита, плаћао камате, тако да ми ова бесповратна средства много значе како би проширио производњу. Имам намјеру да убудуће запослим још радника", каже Имшир који има фарму свиња.

Јадранка Лојпур из Ластве, која је осам година на бироу и бави се пољопривредом већ 12 година, каже да су до сада једино имали "подршку" банке.

Она је захвалила Градској управи и градоначелнику што су имали слуха и додијелили средства за самозапошљавање, која ће њеној породици много помоћи у будућем раду и производњи.

"Ова средства нам много значе да се одржимо, ширимо и идемо даље", каже Лојпурова која се бави узгојем малина, купина, смиља.

Шпиро Чечур је уз помоћ Градске управе отворио Туристичку агенцију.

Извор: СРНА