latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:19 | Аутор: РТРС

Ристановић: "Сребрни витез" велики успјех за позоришну сцену Српске

Освајање "Сребрног витеза" на Фестивалу "Златни витез" у Москви велики је успјех за Бањалучко студентско позориште и за комплетну позоришну сцену Републике Српске, јер фестивал окупља само врхунске театре, рекао је глумац у овом позоришту Александар Ристановић.
Додјела награде "Сребрени витез" - Фото: РТРС
Додјела награде "Сребрени витез"Фото: РТРС

Ристановић је Срни рекао да успјех представе "Млијеко" у конкуренцији малих форми на Фестивалу доказује да позориште говори универзалним језиком, који сви разумију без обзира на којем континенту живе.

"У Москву сам отишао без превеликих очекивања, али свакако са великом емоцијом коју имам према представи, за коју сам био сигуран да ће се публици свидети, јер говори о комплексности људске душе", рекао је он.

Ристановић, који је за улогу Лефтериса у представи "Млијеко", освојио "Златног витеза" за глумачка достигнућа, појашњава да Лефтерис воли и жели да буде вољен, али му се не даје прилика за то, јер пати од шизофреније, којом је етикетиран.

"У представи шизофренији не прилазимо као дијагнози, него као карактеристици људи да имају отворен однос и жељу за прихватањем и то је његова једина жеља", рекао је Ристановић.

Он је истакао да је глумцима потребно омогућити што више да путују, јер су гостовања у другим земљама за њих од непроцјењивог значаја.

"Осим што представљамо свој град и земљу, вратимо се обогаћени непроцењивим искуством и мотивацијом да наставимо да радимо са још већим жаром", истакао је Ристановић.

Он каже да му је гостовање у Москви допринијело да прошири своје видике и употпуни слику какав би однос према култури и дешавањима у области културе друштво требало да има.

"Ми овде не можемо да појмимо тај однос, јер се друштво у којем живимо још бори са егзистенцијалним проблемима, од којих не види потребу да се и културолошки развија", рекао је Ристановић.

Култура је, додао је он, огледало друштва и потребно је чинити све да се ситуација поправи, јер "човек треба да се ослободи свакодневних егзистенцијалних проблема како би схватио колико је за њега уметност важна као душевна храна".

Директор Бањалучког студенстског позоришта Бојана Томашевић рекла је Срни да је ово позориште добило позив за учешће посредством професорице Јелене Трепетове Костић, чији је глумачки рад веома цијењен у њеној матичној земљи Русији, а која у представи "Млијеко" игра улогу Мајке.

"Захваљујући компактној екипи и прије свега педагошком раду редитеља Слободана Перишића, створена је представа која ће дуго да траје и увјерена сам осваја жири и публику на многим регионалним и међународним фестивалима", рекла је Томашевићева.

Према њеним ријечима, аматерски ансамбл овог позоришта има редован репертоар, што га позиционира међу најпопуларније у бившој Југославији, те ће од ове сезоне акценат бити усмјерен на популаризацији професионалне сцене.

"До краја године још нас очекује премијера плесне представе 'Пакао', којом ћемо на симболичан начин да затворимо сезону", рекла је Томашевићева.

Наредна 42. сезона, додала је она, специфична је јер ће на репертоару у просторијама позоришта у подруму у Господској улици бити само једна представа и то плејбек мјузикл "Роки хорор шоу", чија се премијера очекује у фебруару.

"Студентско позориште ове године ће нема сумње имати преко 20.000 гледалаца и то је цифра коју ћемо у будућности тешко достићи. Задовољни смо, јер публика цијени то што радимо и уз ентузијазам и љубав коју гајимо према позоришту увијек изналазимо рјешења и настојимо да смањујемо наше проблеме управо рјешавајући их", рекла је Томашевићева.

Извор: СРНА