latinica  ћирилица
06/12/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

"Милбауер" понудио најнижу цијену пасоша; пасошка криза ипак на помолу?

У односу на регион, грађани Босне и Херцеговине плаћају најнижу цену путне исправе, о чему су већ писали медији. Штавише, скоро је сигурно да ће то и остати зато што је тренутни испоручилац пасошких књижица "Милбауер" Бањалука понудио нижу цијену од садашње у недавној затвореној тендерској процедури.
БиХ пасош - Фото: РТРС
БиХ пасошФото: РТРС

Готово је извјесно да ће тако и остати, јер било би крајње чудно, па и сумњиво, да се власти БиХ, односно Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размену података ИДЕАА одлучи да прихвати скоро дупло вишу понуду "Веридоса", друге компаније која је предала понуду на истом тендеру.

Наиме, на недавно завршеном тендеру за израду пасошких књижица за наредне четири године, пристигле су свега двије понуде, и то она компаније "Милбауер", која за тај посао тражи 28,4 милиона КМ (мање од 19 КМ по пасошу) и компаније "Веридос", која за штампање пасошких књижица тражи чак 53,2 милиона КМ (више од 35 КМ по пасошу). Процијењена вриједност за цијели четверогодишњи уговор који је предвиђен тендерском документацијом ИДДЕЕА је 30 милиона КМ (што је једнако 20 КМ по пасошу).

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ недавно су рекли да овај тендер још увијек није завршен јер постоји жалба француске фирме "Гемалто", која је само подигла тендерску документацију али није доставила своју понуду. У ИДДЕЕА су истакли да је жалба те француске компаније већ одбијена, али да ипак коначну ријеч мора дати Канцеларија за разматрање жалби БиХ.

Ова канцеларија у протеклих годину дана је већ "рушила" претходни тендер за набавку пасошких књижица због чега су грађани БиХ већ били у проблему, односно нису на вријеме могли добити своју путну исправу, јер је раније потписани уговор са фирмом "Милбауер" из Бањалуке био истекао, а на време није потписан нови.

Садашњи уговор са овом фирмом истиче у марту наредне године, што је за три мјесеца.

Због тога је неопходно да се што прије донесе одлука везана за тренутни тендер за пасоше, како би грађани БиХ могли добити путну исправу у року од 30 дана од дана подношења њиховог захтјева.

Ко је одговоран?

У ИДДЕЕА и Министарству цивилних послова БиХ неколико пута до сада су рекли да нема мјеста страху те да ће се континуитет у издавању пасоша наставити.

Међутим, не треба заборавити да су исти став изнијеле почетком прошле године институције БиХ, када је ипак дошло до несташице пасоша. Том приликом, појединци су одговорност покушавали свалити на компанију "Милбауер", што је за стручну јавност било смијешно с обзиром да је искључива надлежност за издавање пасоша и правовремени начин њихове набавке у рукама државних органа БиХ.

Извор: Блиц