latinica  ћирилица
06/12/2017 |  08:58 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Савјет безбједности УН данас разматра рад Хашког трибунала

Савјет безбједности Уједињених нација данас ће, на редовној сједници у Њујорку, размотрити 24. извјештај о раду Међународног кривичног суда за бившу Југославију, који је уједно и посљедњи извјештај о раду тог трибунала.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

Србију ће, пред Савјетом безбједности УН, представљати министарка правде Нела Кубуровић.

На сједници, сазваној уочи затварања Хашког суда за злочине почињене на подручју бивше Југославије, биће предсједник трибунала Кармел Ађијус, главни тужилац Серж Брамерц, као и Теодор Мерон, предсједник Механизма за међународне кривичне судове, који наставља рад Хашког трибунала.

Уочи сједнице, министарка Кубуровић састала се у уторак са главним тужиоцем Брамерцом, који је поздравио став Србије и изјаве српских званичника поводом првостепене пресуде генералу Ратку Младићу.

Кубуровићева је истакла да је Србија од почетка рада Трибунала била посвећена процесуирању ратних злочина, како пред самим Хашким трибуналом, тако и пред домаћим правосудним органима.

Она је истакла да Тужилаштво за ратне злочине у Србији води поступке против починилаца најтежих дјела против човјечности без обзира на њихову националност и етничку припадност, што није случај код осталих држава бивше СФРЈ.

Брамерц је навео да реакције које су дошле из Хрватске поводом изречене пресуде у "случају Прлић", нису наишле на позитивну реакцију, како Хашког трибунала, тако и Европске уније.

За хрватски државни врх је, наиме, неприхватљива оптужујућа хашка пресуда бившим лидерима такозване "хрватске републике Херцег-Босне", као и утврђивање постојања удруженог злочиначког подухвата, због чега су најавили и њено оспоравање пред Савјетом безбједности УН.

У складу са тиме, на данашњој седници Савјета безбједности УН Хрватску ће представљати њена предсједница Колинда Грабар Китаровић.

Извор: Танјуг