latinica  ћирилица
06/12/2017 |  07:57 | Аутор: РТРС

Клизави коловози у Семберији

Интензитет саобраћаја на путевима у Републици Српској овог јутра је умјерен, у градским центрима појачан, вози се по сувим и мјестимично влажним коловозима, док су у Семберији коловози мокри и клизави због слабије кише која је падала током ноћи.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Густа магла смањује видљивост на подручју Источног Сарајева и Сокоца.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске упозоравају на поледицу у сјеновитим дијеловима путева, преко планинских превоја, мостова и надвожњака, те на прилазу тунелима.

На дионицама које воде преко планинских превоја у сјеновитим дијеловима путева понегдје има и заосталог снијега.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони камења и земље на коловоз.

Из АМС на свим путним правцима савјетују максимално опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Дионица регионалног пута Улог-Кланци, у дужини од 25 километара, и даље је затворена за саобраћај за све категорије возила због сњежних сметова, а у току је рашчишћавање снијега како би пут био стављен у функцију.

Због активирања клизишта на магистралном путу Бањалука-Јајце, на локалитету Српских Топлица саобраћај се одвија успорено, наизмјеничним пропуштањем возила једном саобраћајном траком.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор, због радова на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој, у зони укрштања са магистралним путем долазиће до измјена у одвијању саобраћаја, који ће регуласти привремена сигнализација.

До краја године биће обустављен саобраћај на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске /Брчко један/ због изградње моста у Крепшићу. За вријеме радова саобраћај ће се одвијати регионалним путем Брчко-Церик и локалним путевима, као и улицама у насељу.

У току су радови и на дионици граница Републике Српске/Брчко дистрикт-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи, у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко изграђеног привременог моста у непосредној близини и регулисан је привременом сигнализацијим.

Саобраћај је обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице, улицима 27. марта и Српске војске у Бијељини. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У тунелу Каловита Брда на дионици магистралног пута Љубогошта-Пале саобраћај је, због санационих радова, обустављен и одвија се обилазницом у непосредној близини тунела.

На регионалном путу Површнице-Лопаре завршени су планирани радови на санацији клизишта, али с обзиром на оштећења која нису обухваћена радовима остаје на снази забрана саобраћаја теретних возила, који је преусмјерен на правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Ради безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

У току су радови на коловозу на дијелу магистралног пута у градској зони Невесиња, због чега је измијењен режим саобраћаја са постављеном привременом сигнализацијом. Радови се изводе свакодневно од 7.00 до 17.00 часова.

Због деминирања терена на радилишту Клакари Доњи 12 и Клакари Доњи 13, на магистралном путу Брод-Оџак радним данима од 8.00 до 18.00 часова саобраћај ће се одвијати тако што ће 30 минута трајати обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на магистралном путу Брод-Оџак, општина Брод, у мјесту Клакари Горњи, биће обустављан саобраћај у времену од 8.00 до 16.00 часова, тако да 30 минута трају обуставе и 15 минута пропуштања саобраћаја.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево и дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, због активираних клизишта, саобраћа се једном траком наизмјенично.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Магла овога јутра смањује видљивост у котлинама и уз ријечне токове на подручју Федерације БиХ, посебно на ауто-путу Тарчин-Зеница, те на магистралним путевима5 Сарајево-Кисељак-Каоник, Зеница-Добој, Коњиц-Мостар и Добој-Тузла, као и на путевима на ширем подручју Сарајева.

Коловози су мокри или влажни на већини дионица, а због ниске температуре могућа је и поледица, посебно у планинским предјелима, као и на мостовима, вијадуктима и прилазима тунелима.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нису евидентирана дужа задржавања.

Извор: СРНА