latinica  ћирилица
06/12/2017 |  07:39 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Став БиХ о Космету исти као став Србије, постигнут начелан договор о граници (ФОТО/ВИДЕО)

Србија и БиХ су се начелно договориле о моделу рјешавања питања границе између двије земље, а Србија је изнијела компромисне приједлоге у виду "нон пејпера", рекли су данас у Београду предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.
Вучић - Предсједништво прес конференција - Фото: ТАНЈУГ
Вучић - Предсједништво прес конференцијаФото: ТАНЈУГ

Вучић поручио да се током састанка говорило о ауто-путу Београд-Сарајево, утврђивању границе, као и о поштовању територијалног интегритета Србије тако што ће БиХ имати исти став о Космету као и Београд.

Он је, на заједничкој конференцији за медије, рекао да су данас имали дуге разговоре и да је највише времена проведено у разговорима њега и тројице чланова Предсједништва БиХ, а затим и делегација двију држава.

Истакао је да је БиХ један од најзначајнијих спољних трговинских партнера Србије.

"Кључне политичке теме јесу унапређење наших пријатељских односа и да гледамо како и на који начин да избјегавамо све оно што би могло да буде проблем", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је разговарано о три важна питања, а на првом мјесту о изградњи аутопута Београд-Сарајево.

Они још нису донијели коначну одлуку о траси, рекао је Вучић и додао да ће Србија, у случају неслагања, платити и изградити дио тог пута до Бијељине.

Друго питање је било утврђивање граница.

"Дали смо нашим пријатељима приједлоге. Модел је такав, чинило ми се да смо добили начелну сагласност и у Сарајеву када смо били, жељели бисмо да имамо хидроелектрану Зворник и Бајина Башта у цјелини на територији Србије", рекао је Вучић и додао да се ту постигао компромис прихватљив за обе стране.

Што се тиче општина Прибој и Рудо, ишло би се, каже Вучић, на размјену територија.

Вучић са делегацијом Предсједништва БиХ

Треће питање је, каже Вучић и додаје да је на томе захвалан члановима Предсједништва – да Предсједништво БиХ, док Република Србија не заузме другачији став, о Космету има исти став као и Београд.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да ће чланови Предсједништва своје ставове о унутрашњим питањима Србије прилагођавати онима из Београда.

Човић је на конференцији за новинаре у Београду, након састанка чланова Предсједништва БиХ са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је став овог Предсједништва да се морају ријешити "сва питања добросусједских односа".

"Како са Црном Гором, гдје смо ријешили питање граница и оставили за собом сва отворена питања, тако треба урадити и са Србијом и Хрватском", додао је Човић.

Он је изразио жаљење што данас нису успјели да "у потпуности договоре рјешење питања граница".

"Нисмо искористили три мјесеца од посјете предсједника Вучића Сарајеву, имали смо доста времена, јер модел за рјешавање питања инфраструктуре и границе, а тиче се енергетских објеката, већ смо у Сарајеву дефинисали као модел и штета је што ово вријеме нисмо на адекватнији начин искористили", навео је Човић.

Он је захвалио Вучићу на двије алтернативе које им је дао у вези са рјешавањем питања граница и додао да је то питање и за БиХ једно од приоритетних, као и за Србију, јер постоји могућност да се појави као проблем на путу евроинтеграција.

"Овај приједлог, када је ријеч о граници, и данас је прихваћен као модел и мораћемо заједно сва тројица /чланови Предсједништва/, преко наших представника да дођемо до коначног рјешења и да то питање остане иза нас", рекао је Човић.

Он је додао да је приједлог који је изнио предсједник Србије правичан за обје стране, џентлментски у неким елементима, али да се због сложености односа у БиХ теже долази до договара, како о коридору ка Београду, тако и око енергетских објеката.

Вучић са делегацијом Предсједништва БиХ

Премијерка Србије Ана Брнабић и чланови Предсједништва БиХ констатовали су да је за развој земаља западног Балкана важна стабилност у региону и искрен дијалог којим ће бити рјешавана сва отворена питања. Саговорници су се сагласили да сарадња може бити унапријеђена повећањем инвестиција, реализацијом инфраструктурних пројеката и заједничким наступом на трећем тржишту.

Брнабићева је рекла да Србија снажно подржава развој односа са БиХ и да је види као једног од кључних партнера у региону.

Навела је да очекује даље јачање политичког дијалога и да се нада наставку узајамне подршке у стварању боље политичке и економске климе у региону. Истакла је да је задовољна добром економском сарадњом и сталним растом спољнотрговинске размјене, као и узајамном подршком у процесу европских интеграција и у регионалној сарадњи.

Она је исказала задовољство што Србија и БиХ успјешно сарађују у више регионалних иницијатива у оквиру берлинског процеса.

Чланови Предсједништва су заједно са министром одбране Србије Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем положили вијенац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Човић су том приликом уписао у Спомен књигу "У име Предсједништва Босне и Херцеговине изражавамо своје почасти Незнаном јунаку као и свим другим јунацима који су дали допринос миру на нашим просторима и цијелом свијету".

Положени вијенци на Авали

Драган Човић је на састанку са предсједницом Скупштине Србије Мајом Гојковић рекао да су данашњи разговори у Београду били искрени и отворени, истакавши да је све мање отворених питања између двије земље. Он је током овог сусрета којем су присуствовали и чланови Младен Иванић и Бакир Изетбеговић, изразио увјерење да се интензивном комуникацијом сва питања могу брзо ријешити.

Нагласио је да постоји потреба и за интензивном комуникацијом на законодавном нивоу, као и на нивоу Савјета министара и Владе Србије, те у том контексту истакао значај предстојеће посјете делегације Парламентарне скупштине БиХ Србији.

Човић је истакао да однос који постоји на економском плану, гдје се биљежи раст спољнотрговинске размјене, треба слиједити и на пољу политике.

Гојковићева је нагласила да пут ка бољој будућности у региону води кроз активну сарадњу у бројним областима од обостраног интереса, при чему је "Србија више пута и конкретним активностима показала јасну жељу за даљим напредовањем односа две земље". Она је рекла да међупарламентарна сарадња представља важан сегмент даљег продубљивања билатералних односа двије земље и да очекује да ће у најскорије вријеме доћи до узвратне посјете Србији предсједавајућих оба дома ПС БиХ.

Истакла је да ће то бити прилика за унапређење сарадње на нивоу одбора, посебно у области европских интеграција, спољних послова, као и посланичких група пријатељства и сталних делегација у међународним парламентарним организацијама. Навела је да постоји обострана заинтересованост за јачање сарадње у области евроинтеграција, које су важне за цијели регион.

Гојковићева је нагласила да су мир и стабилност у региону неопходан услов за напредак сваке земље региона, као и региона у цјелини. На овом састанку било је ријечи о изградњи инфраструктуре ради бољег повезивања двије земље и могућностима сарадње у заједничким пројектима.

Чланови Предсједништва БиХ стигли су синоћ у Београд, гдје су у вили "Бокељка" имали радну вечеру са предсједником Србије Александром Вучићем на чији позив су дошли у посјету.

Извор: СРНА, РТС