latinica  ћирилица
05/12/2017 |  22:01 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Отворен 22. фестивал малих сцена и монодраме Српске

У Источном Сарајеву вечерас је свечано отворен 22. међународни фестивал малих сцена и монодраме у чијем ће такмичарском дијелу бити изведено пет позоришних представа и четири монодраме.
Источно Сарајево - отворен фестивал малих сцена и монодраме - Фото: СРНА
Источно Сарајево - отворен фестивал малих сцена и монодрамеФото: СРНА

Фестивал је отворила стручни сарадник из Одјељења за савремено стваралаштво и креативну индустрију у Министарству просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић, која је истакла да је ово један од фестивала са најдужом традицијом у Српској и цијелом региону.

Она је подсјетила да Министарство и Влада Републике Српске већ дуже подржавају Фестивал који то својим квалитетом и заслужује и поручила да ће то наставити да чине и убудуће.

"Надам се да ћемо, ако не сљедеће, а оно за двије године фестивале одржавати у згради Народног позоришта у Источном Сарајеву", рекла је Максимовићева.

Предсједник Организационог одбора Фестивала и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је ово већ велика и озбиљна традиција за Источно Сарајево и један од најзначајнијих догађаја из области културе за цијели град и свих шест његових општина.

"У граду смо урадили много тога, али у подручју културе нисмо довољно и дошло је вријеме да на други начин размишљамо о томе и да се пробудимо и имамо мало више осјећаја за то", поручио је Вуковић.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је да су фестивалске вечери посебне за Источно Сарајево које је "специфичан културни простор у коме дух једног народа остаје да траје, живи, живот обнавља и новим животима зрачи".

"У обиљежавању и одржавању наше културне средине Фестивал има веома важну улогу. То је културна манифестација са најдужом традицијом у нашем граду и наш једини аутентични фестивал који је настао у ратним условима у Српским Хаџићима 1995. године. Поносни смо на ову манифестацију јер то више није само фестивал Републике Српске, већ и региона", нагласио је Јанковић.

У оквиру свечаности отварања фестивала у Културном центру Источно Ново Сарајево отворена је изложба слика академске сликарке Биљане Елчић које ће посјетиоци моћи да погледају све вријеме трајања Фестивала.

Након церемоније отварања Фестивала, такмичарски дио отворили су глумци Народног позоришта Републике Српске представом "Подвала" у режији Ђурђе Тешић, а по тексту Милована Глишића.

Ово Глишићево дјело сматра се првом српском реалистичном комедијом из сеоског живота.

Патријархално-сеоски менталитет, чији је представник лик сељака Живана, сусреће се и сукобљава са новом трговачком логиком утјеловљеном у лику зеленаша Вулета Пупавца.

Првобитна верзија текста, која је због оштре критике власти забрањена врло брзо након премијере, није сачувана.

Након забране, Глишић је комедију прерадио, па се комедија завршава наивно, срећним крајем у које непоштени бивају кажњени од правичног представника власти.

Тешићева се одлучила за адаптацију текста засновану на згушњавању и изоштравању радње и ликова у оном смјеру којем је и сам Глишић тежио - гогољевској оштрини комике која води ка друштвеној сатири.

Иза привидне једноставности "Подвале" и њене народске пријемчивости, откривају се патолошке људске и друштвене мане од којих, нажалост, болује и наша изопачена садашњост.

Читавим низом подвала у овој комедији, почевши од оних ситних, интригаторских паланачких па до врхунски вјештих, лихварских, бездушних, људски окорјелих, заправо нам се поставља питање - гдје је крај етичке равнодушности?

Позоришна публика у Источном Сарајеву имаће прилику да до затварања Фестивала, у суботу, 9. децембра, гледа и представе "Будала на вечери" у извођењу Народног позоришта из Тузле, "Коштана" Славија театра из Београда, "Прах" у извођењу Наташе Нинковић и Зорана Цвијановића, а у режији Вељка Мићуновића, те "Мало благо" у извођењу Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке, а у режији Слађане Килибарде.

У такмичарском дијелу биће изведене и монодраме "Љубав на лесковачки начин" у којој глуми Весна Анђелковић, "Др Фелер" коју режира и у којој глуми Драган Божа Михајловић, те ауторски пројекти Стевана Шербеџије и Младена Радовановића "Сувишан човек" и Александра Ристановића "Судница".

Представе и монодраме оцјењиваће стручни жири у саставу Предраг Бјелошевић, Миљан Вуковић и Витомир Митрић, а и ове године биће додијељене четири фестивалске награде - за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу.

У оквиру богатог пратећег програма Фестивала биће промовисане збирка поезије "Снивачима, из несна" Предрага Бјелошевића, роман "Војник ничије војске" Илије Гајице, те збирка пјесама за дјецу "Погоди ко сам" Рајка Танасијевића.

Дио програма ће по први пут бити реализован и у Културном центру Пале.

На свечаном отварању Фестивала учествовали су професори и студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, а исто ће учинити и на затварању овог традиционалног културног догађаја.

Фестивал малих сцена и монодраме свој живот започео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске, а имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно - умјетничке дјелатности "Срна фест".

Фестивал је стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, па су осим монодрама у његов програм уврштене и камерне представе, што се одржало до данас, а по правилу у такмичарском дијелу програма изводи се пет камерних представа и четири монодраме.

Средства за реализацију Фестивала обезбијеђена су путем покровитељства и кроз пројекте на конкурсима Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије, Града Источно Сарајево, те уз помоћ општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Туристичке организације Источно Сарајево.

Генерални медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске, а међу медијским спонзорима је и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Извор: СРНА