latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:21 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Радници Бање Дворови траже имовину (ВИДЕО)

Радници Бање Дворови, скоро двомјесечним штрајком, изборили су се за неколико плата и именовање новог директора, а сада ће можда и у судски спор са градском управом.
Бања Дворови - Фото: РТРС
Бања ДворовиФото: РТРС

Радници траже да им буде враћена имовина коју је бијељинска власт узела 2007. године.

Први корак радника Бање је жалба на рјешење Геодетске управе у Бијељини од 28. новембра 2007. године, којим је извршен пренос права својине имовине Бање на градску управу, у то вријеме општинску.

Саво Бојановић, правни заступник радника Бање Дворови и предузећа Град, каже да је ријеч о хотелу, базенима, ресторану, спортским теренима. Истиче да је ово значајна имовина.

Бојановић тврди да је тадашња власт одлуком о преносу имовине злоупотребила механизме локалне самоуправе.

- Општина је један од оснивача ЈУ Бања Дворови чија скупштина именује Управни одбор. Омогућила је да се изигра Закон о утврђивању и преносу права располагања имовином на јединице локалне самоуправе - навео је Бојановић.

Овакав расплет око власништва имовине Бање Дворови предсједник Синдиката Бање најавио је још у вријеме протеста у октобру.

Зоран Остојић, предсједник Синдиката Бање Дворови, каже да очекују да се ово питање ријеши и надају се да ће бити повољно за раднике Бање.

Општина Бијељина је, по новом закону из 2006. године, могла да преузме имовину тадашњих мјесних заједница, али не и имовину Бање Дворови, тврди правни заступник.

Бојановић наводи да није било услова да се пренесе власништво, јер је Бања била туристичко угоститељски објекат и није било елемената за пренос.

- Али тај закон каже и предузећа која се финансирају из буџета општине. И они, УП Бање, те 2007. године пред саму одлуку о преносу измијене статут и кажу да се Бања финансира и из буџета, дакле да би изиграли пропис - објашњава правни заступник.

Осим радника Бање Дворови, право располагања дијелом капитала Бање затражиће и предузеће Град, правни насљедник пријератног СИЗ-а, који је 1987. године у Бању уложио пет милиона динара као суоснивач.

- Наравно да тражимо свој дио улога. Нико се од бивших директора предузећа Град није одрекао права или га дао у корист општине, Бање или МЗ Дворови. Једноставно, таквог писаног трага нема у нашој архиви - истакао је Славиша Цацановић, директор АД Град.

Из градске управе добили смо писани одговор да је пренос располагања и управљања имовином Бање Дворови извршен у складу са законом, односно у поступку који је начелник општине 2007. године покренуо код Геодетске управе.

Како ће се све окончати - вјероватно ће на крају морати одговорити Суд, а радници су у вријеме октобарских протеста говорили и о покретању кривичне одговорности надлежних који су били сагласни са преносом имовине.