latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:19 ⇒ 06/12/2017 | 08:39 | Аутор: РТРС

ИСИЛ "крвавом годином" поново пријети земљама Балкана

Упркос вишеструким поразима у Ираку у Сирији Исламска држава је 2018. годину прогласила "крвавом годином" и позвала путем својих комуникационих канала присталице у Албанији да организују нападе током предстојећих бозићних и новогодишњих празника.

Осим тога, они позивају своје успаване ћелије да почну са активностима у Босни и у другим балканским земљама. Терористи су упутили јасну поруку БиХ.

"Имаш довољно времена да набавиш возило и прегазиш људе у маси или да купиш нож и удариш на њих, или да напуниш пушку муницијом. И ако твоја душа не може да их прихвати, уђи у њихову гужву и узвикни: ''Алах је највећи'' , наводи се у позиву ИД упућеном на албанском језику, а преносе приштински медији.

Све док прошле недјеље није оборен, портал “Вијести Уммета“ редовно је објављивао пријетеће поруке и најаве ИД. Након што је оборен, отворио је портал “Сабља истине“ који је јуче блокиран.

Прије два дана, терористички ИД је најавио да прати Езхера Бегановића из Сарајева, уредника портала Сафф за којег упућенији кажу да је близак вехабијском покрету, и да ће му одрубити главу.

Још се не зна стоји иза портала “Вијести уммета“ који већ годинама на најцрњи начин шири мржњу и позива на тероризам, никада није откривено. Оно што се зна јесте да је регистрован у Саудијској Арабији и да гласи на име Абдулаха Абдурахмана. Према незваничним информацијама, сједиште “Вијести Уммета“ је негдје на Санџаку.

Извор: Независне новине