latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:05 | Аутор: РТРС

Симптоми који указују на дијабетес

Дијабетес- "тихи убица модерног доба", представља хронично обољење које се испољава повишењем нивоа шећера у крви, усљед поремећаја лучења инсулина.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Настаје као посљедица стреса модерног живота јер инсулин реагује на хормоне стреса, неправилне исхране, повећене тјелесне тежине. Своје име "тихи убица" ова болест добила је јер су њени симптоми често прикривени и тешко се уочавају, најчешће када је болест већ узнапредовала.

Шта је дијабетес?

Како се храна свари, разлаже се на глукозу (шећер), која ствара енергију и снагу нашим ћелијама. Инсулин, хормон којег ствара панкреас, транспортује глукозу из крви у остале ћелије тијела. Међутим, ако не постоји довољно инсулина или инсулин не ради како треба, онда глукоза остаје у крвним судовима узрокујући да се ниво шећера у крви повећа. Постоје три главна типа дијабетеса: тип 1, тип 2 и гестацијски дијабетес.

Тип 1 карактерише чињеница да панкреас није више у могућности да ствара инсулин и обично је овај случај карактеристичан за дјецу, тинејџере и млађу популацију. Гестацијски дијабетес се обично појављује пред крај трудноће и обично нестаје послије порођаја. Најчешћи облик дијабетеса је тип 2 који може бити узрокован прекомјерном тјелесном тежином, физичком неактивношћу, генетском предиспозицијом, гестацијским (трудничким) дијабетесом у прошлости, високим крвним притиском, смањеним "добрим" холестеролом или високим нивоом триглицерида.

Као и свака друга болест, и дијабетес може изазвати низ компликација уколико се не открије на вријеме. Проблеми се могу јавити свугдје, од ока, бубрега, нерава до репродуктивних органа, крвних судова и десни. Али, најозбиљнији проблем су обољења срца и ризик од шлога. Због свега тога веома је важно да га препознате што прије.

1. Константан осјећај умора

За разлику од здравих људи, код којих шећер продире у ћелије и претвара се у енергију, код дијабетичара се задржава у крви. Посљедица је недостатак енергије упркос конзумирању хране. Један од типичних симптома недијагностикованог дијабетеса управо је екстремни замор који се јавља чак и када сте одморни и наспавани.

2. Екстремни осјећај жеђи и често мокрење

Уколико примијетите појачан осјећај жеђи који није изазван посебним разлогом, а што резултира честим одласком у тоалет, то може бити знак да имате дијабетес. Нарочито обратите пажњу ако ваше дијете пије много течности и често мокри, јер је то један од првих и најочигледнијих знакова да ваше дијете има ову болест. Овај симптом може пратити и осјећај сухих, осушених уста.

3. Нагло мршављење

Уколико нисте на дијети и не водите посебно рачуна о исхрани, а нисте ни физички активнији него раније, али примјећујете да нагло мршавите, то може бити један од симптома шећерне болести. Превисок ниво шећера у крви може узроковати нагло мршављење, чак 5 до 10 килограма у два до три мјесеца, што свакако није уобичајено уколико за то нема посебног повода. Хормон инсулин, наиме, у случају појаве дијабетеса не може да потхрани глукозу, те она остаје у крви, због чега тијело мисли да је гладно и почиње да троши протеине из мишића као алтернативни извор енергије.

4. Појачана глад

Претјерана потреба за храном је још један од знакова дијабетеса, а узрокована је промјенама нивоа шећера. Када ниво шећера опада појављује се осјећај глади и потреба за глукозом као извором енергије.

5. Замућен вид

Симптоми понекад могу да укључују и ​​проблеме с видом јер висок ниво шећера у крви повлачи течност из ткива, укључујући и очи. Уколико се не лијечи, дијабетес може изазвати трајно оштећење вида, те уколико примијетите да вам се вид мути обавезно посјетите свог љекара што прије.

6. Осјетљиве десни

Дијабетес може да ослаби способност за борбу против бактерија чиме је повећаван ризик од инфекције десни. Такође, може доћи до упале десни праћене и гнојем, нарочито ако сте већ имали инфекције десни прије него што се дијабетес појавио.

8. Трњење у стопалима и шакама

Дијабетес је један од најчешћих узрочника периферне неуропатије. У том случају трњење се јавља прво у оба стопала, а затим се неугодни осјећај шири кроз цијеле ноге, а исти осјећај је и у рукама уз остале симптоме које смо навели. Чак двије трећине људи који болују од дијабетеса имају средње до озбиљно оштећење нерава, а у многим случајевима управо то је први симптом дијабетеса.

9. Споро зарастање рана и инфекција

Свраб, суха кожа или слаба циркулација, такође могу бити знаци дијабетеса. Тамнија кожа на подручју врата или пазуха може бити знак отпорности тијела на инсулин и висок ниво шећера у крви. Ако примијетите овакве промјене обавезно закажите преглед код љекара. Такође, ако примијетите да имате честе инфекције и повреде које тешко зарастају и не лијече се лако као прије, па чак и мале огреботине, могуће је да имате дијабетес, па посјетите љекара што прије.

Извор: Независне новине