latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:46 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Брамерц: Реаговања Хрватске на пресуду "Прлић и остали" нису добродошла у ЕУ

Главни тужилац Хашког трибунала, Серж Брамерц и министар правде Србије Нела Кубуровић, сагласили су се данас у Њујорку да је остало више стотина неријешених случајева ратних злочина који треба да буду завршени у оквиру домаћих правосудних система, те да је неопходна блиска сарадња земљама региона.
Брамерц - Кубуровић - Фото: РТРС
Брамерц - КубуровићФото: РТРС

Кубуровићева је рекла да Тужилаштво за ратне злочине у Србији води поступке против починилаца најтежих дјела против човјечности, без обзира на њихову националност и етничку припадност, што није случај у осталим земљама бивше Југославије.

Брамерц је поздравио став Србије и изјаве српских званичника у вези са пресудом генералу Ратку Младићу и нагласио да реаговања која су дошла из Хрватске, поводом пресуде у случају "Јадранко Прлић", нису наишле на позитивна реаговања, како Хашког трибунала, тако и Европске уније.

Брамерц је указао и да је неопходан наставак сарадње земаља са Резидуалним механизмом, који је преузео неокончане поступке Трибунала.

Кубуровићева и Брамерц састали су се уочи сједнице Савјета безбједности УН на којој ће бити представљен посљедњи извјештај о раду Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију.

Извор: СРНА