latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:58 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Столтенберг: Не одлазимо са Косова

Улога Кфора у осигуравању безбједности на Косову је важна, каже генерални секретар НАТО-а и истиче да та мисија неће напустити Космет.

Генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг рекао је да ће Кфор остати на Косову.

"Немамо план да одемо. Улога Кфора у осигуравању безбједности на Косову је важна", рекао је генерални секретар Алијансе.

Столтенберг је објаснио да промјена мисије зависи од ситуације на терену.

"Промјена наше мисије зависи од ситуације на терену. То за сада није на агенди. Пратимо ситуацију, а сада је она таква да је присуство снага НАТО-а потребно", рекао је Столтенберг на прес-конференцији пред састанак министара спољних послова НАТО-а, који уз свјетске медије акредитоване у НАТО-у прати група српских новинара, међу којима је и представник Танјуга, који бораве у посјети НАТО-у на позив Алијансе.

На питање српских новинара како коментарише став албанских политичара да је Кфор сметња формирању косовске војске, шеф НАТО-а каже: "Било каква промјена у вези са косовским безбједносним снагама мора бити искључиво у складу са косовским уставом."

Министарски састанак завршава се сутра. У центру пажње биће јачање односа ЕУ и НАТО-а, Сјеверна Кореја, борба против тероризма...

Извор: РТС