latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:38 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Све већа потражња за квалификованим радницима (ВИДЕО)

Ставрањем позитивног пословног окружења, које би довело до повећања плата, могуће је спријечити одлазак радне снаге из Републике Српске и БиХ, поручено је на скупу "Будућност бизниса", који је организовала Унија удружења послодаваца Републике Српске у сарадњи са пројектом "Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу".
Будућност бизниса - Фото: РТРС
Будућност бизнисаФото: РТРС

Размијењена су искустава послодаваца о тренутним изазовима у вези са промјенама на тржишту рада, миграцијама и другим изазовима који утичу на пословање.

Да би дошло до повећања плата, потребно је повећати производњу, поручују послодавци. Ипак, кажу, проблем представља недостатак радне снаге било којих квалификација, а с тим проблемом суочава се и предузеће за производњу намјештаја Стандард из Прњавора.

Предсједник УО Стандарда, Един Дацић, каже да имају потешкоћа да нађу раднике, и то не само квалификоване за рад у производњи, него уопште заинтересоване за запослење у овој фабрици.

У Унији удружења послодаваца Републике Српске истичу да се заједно са властима мора радити на побољшању услова рада и повећању плата. Да би се то десило, како истичу, треба створити позитивно пословно окружење у Српској.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Дејан Мијић каже да је један од услова за повећање плата растерећење привреде кроз разна фискална давања, односно порезе и доприносе који су прилично високи.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да за цијелу привреду у БиХ треба да буду створени једнаки услови пословања, што се може остварити снажним дијалогом социјалних партнера. БиХ, истиче, раднике губи због ниских плата.

- То доводи до питања самих плата. Јасно је да су плате у БиХ прениске и из тог разлога многи одлазе у иностранство у потрази за послом, гдје раде под истим условима за веће плате - каже Вигемарк.

Поручено је да радници који са овог подручја одлазе у потрази за бољим пословима у иностранство, често раде на црно чак и у земљама Европске уније. Ту појаву, у Унији послодаваца истичу, потребно је спријечити у Српској и у БиХ.