latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

Свједок потврдио да је Халиловића виђао у униформи

У Суду БиХ настављено је суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића (12) 1992. године код Зворника, читањем исказа преминулог свједока Тужилштва БиХ Аље Смајловића који је навео да је Халиловића више пута виђао у униформи у Бајрићима.
Суђење Елфети Весели у Суду БиХ - Фото: РТРС
Суђење Елфети Весели у Суду БиХФото: РТРС

У исказу, који је 16. септембра 2015. године дао СИПА, Смајловић је навео да је био ангажован у Цивилној заштити у Новом Селу код Зворника и да је радио у кухињи која је, због сталног гранатирања, пресељена у село Бајрићи.

Он је додао да је у кухињи виђао дјечака који је долазио по храну, али да не зна шта се с њим десило.

"Дјечак је имао десетак година и не знам му име. Имао је црну косу, био је мршав, ситне грађе. Дође, узме да једе и оде. Увијек је био сам. Шта је било с њим, не знам", изјавио је Смајловић.

Током давања исказа за СИПА, свједок је потврдио да је Сакиба Халиловића Кибета, којег је знао од прије рата јер су живјели у сусједним селима, више пута виђао у униформи у Бајрићима.

"Причало се да је дошао са неком непознатом војском, а не знам да ли је међу њима било жена. Не знам ни гдје је био смјештен, вјероватно у својој кући у селу Сејфићи, гдје је рођен", навео је Смајловић.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи - Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

По окончању читања исказа, тужилац Мирослав Јањић информисао је Судско вијеће да СИПА још трага за двојицом свједока који се не налазе на пријављеним адресама становања, те да одустаје од саслушања три најављена свједока.

Јањић је објаснио да је од испитивања једног свједока одустао због његове тешке болести, а у преостала два случаја одустаје јер сматра да су околности о постојању јединице Сакиба Халиловића већ доказане.

Наредно рочиште биће одржано 14. децембра када би, путем видео линка, из Београда требало да свједочи заштићени свједок Тужилаштва БиХ.

Извор: СРНА