latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:30 | Аутор: РТРС

Бањалука: Наредне године већа издвајања за социјалне услуге

Град Бањалука ће у наредној години повећати издвајања за социјалне услуге лица са инвалидитетом, а то ће бити реализовано путем Центра за социјални рад, рекла је начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић.
Наталија Тривић са делегацијом Градског одбора удружења инвалида - Фото: СРНА
Наталија Тривић са делегацијом Градског одбора удружења инвалидаФото: СРНА

Од нових услуга, како је најавила Тривићева, биће покренути дневни центри за стара лица у мјесној заједеници Обилићево, чије ће услуге моћи користити и лица са инвалидитетом, те за збрињавање омладине и пунољетних лица са сметњама у развоју у насељу Лазарево.

"Планирали смо и средства у буџету Центра за припремне активности покретања услуге становања уз подршку. Корисници ове услуге, која би требало да заживи у наредне три године, била би ментално недовољно развијена лица и лица са проблемима у менталном здрављу", навела је Тривићева током пријема за делегацију Градског одбора удружења инвалида.

Она је нагласила да је град у континуитету током године подржавао програмске и пројектне активности организација које окупљају лица са инвалидитетом, саопштено је из Градске управе.

На састанку у Градској управи сумирани су овогодишњи резултати, од којих је издвојен успјешно реализован пројекат уклањања архитектонских баријера на подручју града.

На десетак локација у граду, углавном у ужем центру, недавно су изграђене нове рампе за лакше кретање лица са инвалидитетом.

Представници седам организација које чине Градски одбор удружења инвалида Бањалука изразили су задовољство подршком града Бањалука, истичући да је примјетан позитиван помак у сарадњи градске администрације са удружењима која заступају интересе лица са инвалидитетом.

Данашњем састанку присуствовали су представници Градске организације слијепих, Удружења дистрофичара, Удружења параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида, Удружења глувих и наглувих, Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, Удружења инвалида рада и Удружења цивилних инвалида жртава рата.

Извор: Срна