latinica  ћирилица
05/12/2017 |  13:54 | Аутор: РТРС

Савјет министара доставио приједлог сета закона о акцизама

Савјет министара доставио је Парламентарној скупштини БиХ приједлог сета закона о акцизама, чиме се стекао први услов да они буду на дневном реду сједнице Дома народа заказане за четвртак, 7. децембар.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС


Одлуком Савјета министара од 24. новембра овај законски сет упућен је парламенту уз приједлог да се разматра по скраћеном поступку, који подразумијева комисијску фазу, у скраћеним роковима.

И прије него што су ови законски приједлози достављени Парламентарној скупштини, замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић изјавио је да међу члановима Колегијума овог дома постоји договор да се предложени закони нађу на дневном реду ако буде довољно времена да се до сједнице у четвртак делегати упознају са њима.

Софтић је најавио да ће непосредно прије сједнице Дома народа у четвртак бити одржане сједнице Уставноправне и Комисије за финансије и буџет на којима ће бити разматрани закони о акцизама, чиме би била испоштована процедура да закони прођу комисијску фазу.

Према његовим ријечима, тиме ће бити створени услови да се овај сет закона нађе на дневном реду сједнице Дома народа.

Постоје најаве да ће Дом народа на сједници 7. децембра обавити расправу и изјашњавање у оба читања о сету закона о акцизама.

Ово је пети покушај да се у Парламентарној скупштини БиХ усвоји сет закона о повећању акциза.

Дом народа већ је једном, у априлу, по хитном поступку усвојио законски сет којим се повећавају акцизе на гориво за 15 фенинга, али у Представничком дому ниједном није постигнута сагласност за њихово усвајање.

Савјет министара БиХ је 24. новембра утврдио модификовани Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у који су, у односу на раније предлагана рјешења, унесене измјене у вези с питањима дефинисања намјене и утрошка средстава прикупљених од акциза.

Модификовани приједлог с пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара, а кључна измјена односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће се прикупљена средства искључиво користити за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би да засједа 14. и 15. децембра, када се очекује да буде разматрано и питање акциза. /крај/сс/аб