latinica  ћирилица
05/12/2017 |  10:42 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Нова побједа хрватске деснице: Уклања се биста Иве Лоле Рибара

Хрватска десница оличена у листи "Независни за Хрватску", коју предводе Златко Хасанбеговић и Бруна Есих, уклониће и бисту Иви Лоли Рибару, коју је градоначелник Загреба Милан Бандић недавно поставио да би ублажио укидање Трга маршала Тита.

Бандић је под новом уцјеном, овај пут у вези са изгласавањем градског буџета, прихватио амандман "Независних за Хрватску" и затражио од скупштине града да размотри иницијативу за уклањање бисте Иве Лоле Рибара.

Странка Бруне Есих и Златка Хасанбеговића затражила је уклањање бисте због, како тврде, "процедуралних разлога".

Међутим, они су и на градској скупштини отворено рекли да је за њих биста "комунистичког народног хероја неприхватљива и због идеолошких разлога".

Одлука о томе није донесена ни из неколико покушаја, јер није био могућ кворум, па се о приједлогу за уклањања бисте још није гласало.

Хрватски медији су догађаје у вези са уклањањем бисте Иве Лоле Рибара - од Бандићевог хвалисања да поштује Тита и његове саборце, до новог попуштања под притиском крајње деснице - у недостатку бољег израза, назвали "загребанцијом".

Иво Лола Рибар ће тако, сасвим извјесно, бити још један антифашистички лик који је непожељан у данашњој Хрватској, у којој и даље постоје улице са именима усташких челника, попут Миле Будака, одговорних за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској.

Извор: Срна