latinica  ћирилица
05/12/2017 |  09:05 | Аутор: РТРС

Ђокић: Нема приватизације "Електропривреде Српске"

Република Српска се држи става да неће приватизовати "Електропривреду Републике Српске", која је у власништву Српске и није било дискусије о томе да ли такав став треба мијењати, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић, прес - Фото: РТРС
Петар Ђокић, пресФото: РТРС

Он је за "Еуроблиц" рекао да је у енергетском сектору Србија најважнији партнер Српске и да постоји спремност да се разговара о развијању неких облика партнерства.

Ђокић је подсјетио да се Српска спрема за велике енергетске инвестиционе пројекте као што су наставак изградње хидроелектране "Дабар", термоелектране "Гацко два", хидреоелектране "Бук Бијела", као и за неке мање пројекте из тог сектора у горњем току Дрине.

Он је додао да је за "Електропривреду Српске" ова година била тешка, хидролошки катастрофална, те да је тај пословни систем морао да посегне за кредитом.

Осврћући се на бањалучки "Космос" након стечаја, Ђокић је рекао да је то данас стабилно предузеће које је препознато на тржишту и да ће финансијски резултат за ову годину сигурно бити позитиван.

"Имамо и других примјера предузећа која су се из стечаја преобразила као што су `Зрак`, `Нова Борја`, `Нова романија` за коју очекујемо да ће се обезбиједити посао за 100 радника наредних мјесеци", додао је Ђокић.

Ђокић је, као предсједник Социјалистичке партије, рекао је да је у Српској могуће постићити договор власти и опозиције и да постоји група питања око којих се могуће усагласити и омогућити нормалан рад Народне скупштине Српске.

Према његовим ријечима, прво треба створити услове да Народна скупштина Српске нормално ради и да се нађе начин да се поштују ставови институција Српске о питањима о којима се расправља у институцијама БиХ.

Извор: Срна