latinica  ћирилица
05/12/2017 |  08:19 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Након 300 година буди се највиши вулкан на Исланду?

Од прошле недјеље свијет страхује од могуће велике ерупције вулкана Агунг на Балију, гдје су стотине хиљада људи евакуисане. Истовремено су прошле готово незапажено вијести о потресима на Исланду који можда указују на буђење највишег вулкана у тој земљи.
Вулкан Ерефајекутл на Исланду (Фото: Dagmar Trodler) -
Вулкан Ерефајекутл на Исланду (Фото: Dagmar Trodler)

Научници страхују да би на Балију могло да дође до ерупције попут оне из 1963. године, када су лава и лахар (ријеке вреле воде и стијена) убили око хиљаду људи.

Међутим, они се сада брину и да би вулкан Ерефајекутл који је посљедњи пут еруптирао 1727. године, могао да се пробуди.

Ради се о највећем активном вулкану на Исланду. У посљедњих неколико мјесеци, од августа, забиљежен је рој малих потреса испод његове површине.

- Земљотреси су ријетки у области око овог вулкана, па можда указују на поновно буђење - рекао је Дејв МекГарви, вулканолог.

Када је посљедњи пут еруптирао умрле су три особе. Међутим, 1362. године се десила велика ерупција, када су уништена цијела насеља и дијелови обале.

- То је била највећа експлозивна ерупција откако је Исланд насељен прије око 1.100 година - рекао је МекГарви.

Остаци напуштених фарми показују да је вулкан изазвао многе земљотресе уочи посљедњих ерупција, што је дало времена људима да се евакуишу.

Зато исландски научници помно прате дешавања и инсталирали су додатну опрему како би ослушкивали оно што се дешава испод површине овог вулкана.

Када је 2010. године еруптирао Ејефјатлајокутл, изазвао је масовни прекид ваздушног саобраћаја изнад сјеверне Европе.

Била је то прва ерупција тог вулкана који се налази на југу Исланда, послије готово 200 година.

Извор: Блиц