latinica  ћирилица
04/12/2017 |  19:22 ⇒ 05/12/2017 | 08:21 | Аутор: РТРС

Добој: Продаја пословног простора "Вечерњих" само врх леденог бријега (ВИДЕО)

Након што је Град Добој незаконито укњижио на себе, а потом продао пословни простор Компаније "Вечерње новости", стижу притужбе бројних грађана Добоја, који су оштећени на сличан начин.
Продаја пословних простора - Фото: РТРС
Продаја пословних простораФото: РТРС

Док у Градској управи ћуте, случај "Вечерњих новости" отворио је нове и подсјетио на већ познате случајеве продаје туђих простора у овом граду.

Још није окончан случај продаје пословних простора који припадају Земљорадничкој задрузи Боснакоп.

Задруга је граду Добоју за потребе градње избјегличког насеља у Которском уступила око 160 дунума земљишта, а заузврат добила два пословна простора у главној улици на коришћење на период од 99 година.

Ништа не би било спорно да град тај уговор није прекршио.

- Послије 17 година простори су прекњижени на град мада нису били власништво града и продати. Коме и како не знам, али је чињеница да се ми налазимо у судском спору, каже Маринко Јањиловић, директор ЗЗ "Боснакоп" Добој.

По устаљеној пракси, испод сваке цијене простор купи једно лице, а власником постаје неко други, обично близак структурама из градске управе.

Тако је продат и простор власништво компаније Вечерње новости, што су у овом предузећу пријавили свим надлежним органима.

Све би могло да заврши на суду, баш као и случај "Боснакоп" који траје пет година.

Ако пресуда буде потврђена, град ће Бонакопу морати да исплати више од два милиона марака.

- Тако да ће штете које ће град бити обавезан да плати ЗЗ "Боснакоп" бити десетоструко веће него што је град имао користи, додаје Јањиловић.

Да ли ће и најновији случај компаније Новости повући за собом одговорност појединаца, показаће интерни надзор РУГИП-а који се спроводи над књижењем спорне имовине у Добоју, али и полицијска истрага, која је при крају.

На све ово у градској управи остали су нијеми.

На захтјев за приступ информацијама, као и десетине претходних, нико из градске управе не одговара.