latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:50 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Хоће ли након брада услиједити завртање ногавица?

Одлука Уставног суда БиХ да службеници Граничне полиције БиХ могу долазити на посао с брадом, показује да БиХ није у стању озбиљно се ухватити у коштац с вехабијским покретом, рекла је Душанка Мајкић, која је била члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и сигурност, пише Вечерњи лист БиХ. Према њеним ријечима, ово је још једна пријетња на коју БиХ није одговорила и да ће се тек видјети шта ће бити на граници.
Хоће ли након брада услиједити завртање хлача (фото: vecernji.ba) -
Хоће ли након брада услиједити завртање хлача (фото: vecernji.ba)

"Осим безбиједносног аспекта, ово представља и неодговорност према онима који долазе у БиХ. Шта ће они помислити о БиХ када виде такве полицијске службенике на граници“, запитала се је Мајкићева.

И остали ће тражити исто

Послије овакве одлуке Уставног суда БиХ, припадници осталих агенција и служби имају право тражити исто, а појединци се с правом питају на шта ће БиХ ускоро личити. У Министарству одбране БиХ брада је забрањена, а у СИПА то питање није прецизирано, али браду нико не носи.

"Послије овакве одлуке сви имају право пустити браду, а ако им неко приговори, могу се обратити Уставном суду и позвати се на ову његову одлуку. Оваква одлука оставиће велики траг на земљу која је на папиру секуларна, пише Вечерњи лист БиХ.

Што ако неко евентуално заврне хлаче, напусти радно мјесто како би се молио и ко зна шта још, а онда све то прогласи својим правом", казао је за Блиц запосленик једне од бх. безбиједносних агенција.

Галијашевић оштар

Стручњак за безбиједност Џевад Галијашевић сматра да је одлука Уставног суда БиХ антидржавна, ирационална и директно уперена против сигурности БиХ. Наводи да је Уставни суд тиме послао отворену поруку да вехабије могу носити браду, да џихадисти и повратници са сиријског ратишта могу слободно доћи у БиХ, те "да ће њихова браћа бити ту и да ће их препознати док буду прелазили границу".

"Ово је и порука да се људи из ове паралелне војне структуре могу легитимно и запослити у државним структурама, те да нема потребе одрицати се браде и циљева радикалног ислама. Порука је да слободно тако изгледају и наступају", изјавио је Галијашевић и додао да је и Гранична полиција безбиједносна служба и структура, заснована на принципу заповиједања, дисциплине и једнообразности у одијевању, јер "да није тако, неко би могао допустити и да мушкарци носе сукње, дуге нокте и шминкају се".

Извор: Вечерњи.ба