latinica  ћирилица
04/12/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

Косово - Црна Гора: Неприхватљив споразум о демаркацији

Косовска комисија за демаркацију "граничне линије" са Црном Гором, коју је по преузимању дужности именовао премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај, саопштила је да није прихватљив споразум о демаркацији "граничне линије између Косова и Црне Горе" из августа 2015. године.
Косово и Метохија (илустрација) -
Косово и Метохија (илустрација)

У извјештају комисије, који би привремена влада у Приштини данас требало да прослиједи на разматрање парламенту, истиче се да је споразум о демаркацији неприхватљив јер њиме нису обухваћена сва документа која иду у прилог ставу да је око 8.000 хектара територије неосновано припало Црној Гори.

У документу се наводи да бројни "материјали и анализе" које је ова комисија размотрила и налази утврђени обиласком терена указују да је споразум о демаркацији неприхватљив за самопроглашено Косово.

Харадинај је именовањем нове комисије за демаркацију испунио предизборно обећање да ће преиспитати споразум о демаркакцији који су владе из Приштине и Подгорице ратификовале у августу 2015. године.

Тим споразумом је, како су тврдили Харадинај и опозициони лидери, укључујући и вође радикалног албанског покрета "Самоопредјељење", самопроглашеном Косову одузето око 8.000 хектара земљишта у региону Дечана и Руговске клисуре.

Прије неколико дана, предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је, супротно Харадинајевом ставу, изнио увјеравања да ће постојећи споразум о демаркацији граничне линије бити ратификован у парламенту, чиме ће бити испуњен услов за визну либерализацију.

Тачи је упозорио да би сукоб око споразума могао довести до распада владајуће коалиције коју чине Демократска партија Косова, Харадинајева Алијанса за будућност Косова и НИСМА, те посланици мањинских заједница, укључујући и десет посланика Српске листе.

Српска листа је обавијестила руководство парламента у Приштини да неће гласати за споразум о демаркацији јер се то коси са ставом да је Косово и Метохија саставни дио Србије и да су Влада и Скупштина Србије једини надлежни да одлучују о границама државе Србије.

Извор: Срна