latinica  ћирилица
03/12/2017 |  21:41 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Свештеник из Зенице: Јесу ли муџахедине постројили Хрвати у Бусовачи?

Иако је прије два мјесеца упутио допис Градском вијећу Зеница, дон Анто Доминковић, свештеник жупе у Црквицама, није добио одговор на питања зашто се тражи есхумација католичког гробља без дозволе власника земљишта, односно, жупе на чијем је челу.
Католичка црква у Зеници (фото: kockice.ba) -
Католичка црква у Зеници (фото: kockice.ba)

Ипак, дон Доминковићу, два мјесеца након посланог дописа и дан након изречене пресуде херцегбосанској шесторци, одговорио је посланик А-СДА, Менсуд Келештура. Келештура је дон Доминковићу поручио како "Бошњаци у Зеници неће толерисати његове понашање, да је положај Хрвата изнимно добар", а напоменуо га је и да су зенички Хрвати гранатирали властити град са положаја ХВО-а у Бусовачи.

Дон Доминковић је упутио демант на саопштење Менсуда Келештура у којем га је, између осталог, питао, тко је истјерао зеничке Хрвате.

"Не знам јесте ли се уопште освијестили и колико Вам треба за освјештење “уважени“ градски посланиће, када сте чекали пуна два мјесеца да бисте одговорили на допис који је послан свим посланицима! Не знам ни јесте ли Ви портпарол ,те је ли ово мишљење свих у Вијећу или само Ваше особно. Претпостављам да остали Вијећници нису упознати са Вашим одговором. Није ни мало случајно да се јављате управо сада", навео је дон Доминковић.

Тврди и како Келештура износи неистине и лажи о томе да он (жупник) узурпира парцелу на којој је католичко гробље, а предвиђена је за проширење Кантоналне болнице.

"Покушаћу одговорити на Ваше неистине и лажи, те на жалост погрешно схваћање дописа који сам послао! Било би поштено да сте бар објавили допис на који се осврћете, а не да га произвољно тумачите како желите, па нека сами читааоци просуде што у њему стоји. Пишете како сте остали пренеражени и како ја износим неистине! Надам се да сте добро слушали када је Ваш колега Посланик прозвао мене како узурпирам католичко гробље које је предвиђено за проширење Кантоналне болнице! Постоје стенограми, ако Ви уопште знате што је то", наводи у деманту.

Дон Доминковић је у одговору упозорио на лош положај Хрвата у Зеници, а Келештура утврдио како је положај Хрвата у Зеници јако добар.

"Говорите како лажно износим чињенице о том како се Хрвати отпуштају са радних мјеста! Конкретан примјер: у ЈП “Водовод и канализација“ било је примљено шест правника на неодређено вријеме! Свим Бошњацима је продужен уговор, једино једном Хрвату није! Занимљиво! Можете ли ми Ви као посланик рећи коју руководећу позицију у Зеници у јавним подузећима воде Хрвати? Или да су бар замјеници Директора? Желите ли да Вам одговорим на лажи које ви пласирате јавности?!", наводено је.

Келештура је у реакцији на дон Доминковићев допис навео како су Бошњаци у општинама гдје су Хрвати већина у потпуности дискриминисани.

"Распитајте се о положају Бошњака у Општини из које долазим – Орашју! Замјеник директора Поште је Бошњак, Директор Духанске је Бошњак, на свим радним мјестима постоје Бошњаци који једнако добро раде као и Хрвати. Нама није проблем како се тко зове, него зна ли радити и жели ли радити! У КПЗ Зеница од стотину радних мјеста Хрвати не могу добити ни десет ,а у Орашју од десет Бошњаци добију два! Погледајте омјер! А Хрвата је тамо по попису преко 90 %! Погледајте националну структуру запослених у ФИС-у, а погледајте у неким фирмама у Зеници!? Говорите надаље о том, како су бошњачка дјеца угрожена! Реците ми једну једину школу гдје су Бошњаци у већини у којој је допуштен хрватски језик осим у Католичким школским центрима!? Не одређујем ја инвентар школе нити што ће се изнад плоче ставити!", наводи се у демантију дон Доминковића.

Дон Доминковић је Келештури одговорио како католичке школе у Сарајеву, Високом, Тузли, Травнику, Зеници, користе грађани свих националности.

"Био сам особно у више бошњачких школа- јавних школа, гдје је службени поздрав “Селам“! И ви сте се нашли говорити о томе! Знате ли уопште гдје су отваране “двије школе под једним кровом“? Искључиво на терену који је био под контролом Хрвата! Како бисте се Ви осјећали да уђете у јавну школу, а такве су већином све, и да је службени поздрав ХВАЉЕН ИСУС И МАРИЈА!? У јавним установама се отварају месџиди! Немојте ми само Ви о сегрегацији! Особно осуђујем сваки облик сегрегације на било ком мјесту. Погледајте Школе у Сарајеву, Високом, Травнику, Зеници, Тузли . Школе које води Црква! Дворане користе сви и намијењене су цијелом граду и свим њеним грађанима", наведно је.

Келештура је свештеника Доминковића раније "напоменуо" да су Хрвати Зенице гранатирали властити град са положаја ХВО-а у Бусовачи.

"Спомињете, како Ви знате који су Ваши суграђани били у Бусовачи и овамо на град бацали гранате! Претпостављам да сте ви њима тамо узвраћали ружама и каранфилима!",наведно је.

Свештеник даље наводи како су "вјероватно од тог цвијећа побијена дјеца у Витезу за вријеме игре, невини људи у Крижанчеву селу, Бухиним кућама и другим мјестима".

Напомиње Келештуру како је у Зеници према попису становништва из 1991. живјело преко 25 хиљада Хрвата, као и Срба, и да су његовим залагањем многи протјерани са својих огњишта.

"Говорите о помоћи која је долазила и како сте дијелили посљедњи комад круха! Браво, честитам! Сада ћу Вам опет чињеницама, које су увијек провјерљиве, одговорити! Помоћ која је долазила преко Каритаса зеничких Жупа дијељена је у омјеру 70 % Бошњацима, 30 % Хрватима! То је био предуслов да помоћ уопште дође! И од тих 30 % добар дио Муслимана је долазио у наше Жупе и добивао помоћ! Ми смо увијек гледали свима помоћи без обзира како се тко звао и тиме се поносим свим својим колегама који су дјеловали овдје у вријеме рата!", наводи свештеник дон Анто Доминковић у писму.

Пита и тко је протјерао Хрвате из Биливода, Шушња, Подбрјежја и других мјеста.

"Општепозната је и чињеница коју Ви злонамјерно прешућујете и зато Вас јавно питам: Мислите ли да нико не зна за мучења и злостављања немуслимана у Музичкој школи у Зеници, у КПЗ – у Зеница, за премлаћивања и многа друга зла?! Оћигледно су јединицу Ел Муџахид постројили Хрвати у Бусовачи, а не неко други у Зеници!!!", стоји у деманту.

Дон Анто Доминковић позива да се прошлост остави и гради будућност.

"Напомињете да оставим своје вјерско одијело! Мало сте се забунили, помало сте неуки по том питању, а превише наивни! Оставио сам оно што је човјеку најдраже, а то су родитељи и особна породица, да бих служио Богу, а Ви ми савјетујете нешто друго! Очито вас још није попустила она пренераженост и чуђење! Није ни чудо, ви сте ипак старији човјек! Надаље, спомињете како сам ја Кати Ђаковић нешто ускратио! Било би добро да се мало боље распитате, а не обмањујете јавност! Ружно је да ја Вама говорим да лажете, ало не говорите истину! Ката је на судском спору са бившим власником парцеле коју сам откупио! Дакле, затекао сам судску парницу, у којој јој је пресудом додијељено да смије имати право служности два пута годишње! Нико не броји Кати колико ће пута проћи према свом дворишту! Дапаче, има и кључ од капије која је постављена и може проћи кад јој је воља!", наведено је.

Жупник је у деманту напоменуо посланика Келештуру да се побрине о Бошњацима који долазе по помоћ у Католичку цркву.

"Колико знам, ни Ви ни Ваша странка, никад ником од мојих жупљана нисте донијели пакет помоћи или било чега другог. Никад Вам нитко није закуцао на врата, а вјеровтано и неће док сам ја овдје. Било би добро да се Ви мало више побринете о Бошњацима који мени долазе по помоћ, а које сте Ви и такви као Ви оставили да умиру од глади, а обећавали сте им да ће јести златним кашикама!", навео је свештеник.

Додао је и како ће увијек помагати свим људима у потреби јер га томе учи његова вјера.

"Препоручујете ми да не долазим до Градоначелника, поготово не у друштву колега и свих представника хрватских и католичких институција у Граду! На несрећу, никад особно сам нисам дошао Градоначелнику, нити сам тражио да некога запосли! Погрешно сте информисани! Није моја задаћа запошљавати Хрвате него Ваша! И не само Хрвате, него и друге грађане овог предивног града! Имају они своје политичке представнике који се за то морају борити и састајати са онима који су на власти. Можда Вам смета што сам и ја с њима био! Особно немам никаквих проблема са Градоначелником, а колико чујем Ви имате!", навео је.

Жупник је истакнуо како се инспекције Хрватима у Зеници шаљу свакодневно.

"Болесном човјеку који се бави скупљањем секундарних сировина и од тог уздржава свога болесног и старог оца и брата! Многи други се могу бавити тим послом, а само се њему непрестано шаље инспекција и застрашује га се и кажњава! Своје фрустрације лијечите на другом мјесту! Постоје стручни људи и неће Вам ускратити помоћ!Чак и Хрвати, које толико мрзите! Драго ми је да сте ме назвали праведником па макар и у наводним знацима! То је велика титула! Ја Вас тако на жалост, не могу назвати!", навео је.

Додаје и како су жртве жртве, ма гдје биле и да им треба исказати пијетет и поштовање.

"Жао ми је сваког изгубљеног живота, али када би они који су гинули устали и видјели, што сте Ви урадили од њихове жртве, тражили би да их одмах опет убијете! Писмо је упућено Вијећу, а не Вама особно, те од њих очекујем одговор. Нисте Ви дорасли да се дописујете самном", наведено је.

Свештеник је, такође навео, како је свима нама живјети скупа у овој предивној таписерији различитих боја и мириса.

"Завршавајући наше дописивање, скренућу Вам позорност, да је Наполеон свог коња именовао министром! Дакле, толико о политици и квалификацијама за њу! Сретно Вам у политици и боље прочитајте шта и ко Вам пише и што уопште пише, како би се могли осврнути на тему, а не промашити као сада! Овим завршавам свој осврт на Ваше обједе и неистине и не желим се преко медија дописивати са Вама", стоји у деманту.

Дон Анто Доминковић на крају деманта навео је како ће се особно трудити и градити будућност ослобођену мржње и нетрпељивости те бити на располагању свим људима у потреби као и досад.

Извор: Дневник.ба