latinica  ћирилица
03/12/2017 |  21:03 | Аутор: РТРС

Због притисака из Сарајева "Поскок.инфо" из протеста угасио портал

Хрватски портал "Поскок.инфо" угасио је портал у знак протеста због гушења слободе ријечи с обзиром на то да, како наводи, "неколико дана траје брутална интернетска агресија из Сарајева да би се зауставио наратив о злочинима такозване Армије РБиХ".
Поскок угасио сајт - Фото: Screenshot
Поскок угасио сајтФото: Screenshot

"Добро дошли у Сјеверну Кореју. Или Балканску Арабију. Свеједно", пише у поруци објављеној на страници портала "Поскок.инфо".

Према наводима овог портала, људи који пишу о злочинима такозване Армије БиХ и прозивају Тужилаштво и Суд БиХ због прикривања бруталних ратних злочина такозване Армије БиХ и њихових генерала добијају пријетње срмћу, док су људи који осуђују селективну правду Хашког суда изложени масовним интернетским блокадама.

"Људи који постављају видео и фото свједочења о побијеној дјеци Трусине, Витеза, Уздола, жртвама такозване Армије БиХ блокирани су. Њихови документи се бришу", пише на страници "Поскок.инфо".

Овај портал напомиње да је Бошњак, који је описао како му је Слободан Праљак спасио живот, након пријетњи по живот угасио профил, као и да су блокиране десетине Бошњака који су написали да их је Хаг одбио за свједоке, јер су хтјели свједочити у Праљкову корист.

"На хрватске портале врше се притисци, пријетње привођењем, позиви из разних центара моћи. Обичним људима се шаљу пријетеће поруке смрћу с лажних профила. Неки су у страху угасили профиле", пише "Поскок.инфо".

Овај портал истиче да се људима подваљују потпуно лажни статуси, те да их потом блокира Фејсбук, који је овлаштење за то, како наводи, дао неколицини људи из Сарајева.

"Од хрватских политичара у БиХ захтијевамо да колективно одбију сва гостовања на сарајевским медијима, давање било каквих изјава и нека стану уз свој народ. Они горе не желе дијалог. Они желе примјену силе", истиче портал "Поскок.инфо".

У тексту објављеном на страници овог портал наводи се да "унитарни медији, који су сви редом у служби највећег национализма, за то вријеме настављају с бруталном фашизацијом најмањег народа у БиХ".

Према наводима овог портала, изостала је оштра реакција хрватских власти, а није се огласио ни ОХР иако свједоче масовном кршењу људских права која су дужна да чувају.

"У знак пркоса, због гушења слободе ријечи, која је загарантована међународним повељама о праву човјека, протестно до даљег гасимо портал", пише у поруци портала "Поскок.инфо".

Извор: СРНА