latinica  ћирилица
03/12/2017 |  12:11 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Обиљежен Међународни дан лица са инвалидитетом (ВИДЕО)

У Бањалуци се обиљежава Међународни дан лица са инвалидитетом. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић тим поводом свим особама са инвалидитетом поручио је да буду истрајни и упорни у тражењу својих права, као и у настојању превазилажења и лакшег рјешавања свакодневних животних проблема. У бијељинској коалицији "Колоси" која окупља 13 удружења и 2.800 чланова истичу да су њихови основни захтјеви да се лицима са инвалидитетом омогући право на рад, на самосталан живот, на ортопедска помагала и уклањање баријера како би се могли кретати и улазити у све институције.
Лице са инвалидитетом - Фото: РТРС
Лице са инвалидитетомФото: РТРС

Ампутирац Горан Гроздић инвалид је четврте категорије и међу ријеткима који води самосталан посао у којем му је значајно помогло Удружење ампутираца. Захваљујући њима приликом отварања трговинске радње добио је подстицај Фонда за запошљавање особа са инвалидитетом, а додатна бенефиција је и поврат новца за уплаћене доприносе.

- Помогли су ми, прије свега око папирологије, али и око смањења цијене кирије - каже Гроздић.

Један од циљева Коалиције "Колоси" је покретање малих бизниса лица са инвалидитетом, али и њихово запошљавање у јавним институцијама. Доста је урађено и на приступачности приликом улаза инвалида у установе и институције.

- Коалиција ће и даље заговарати постављање прилазних рампи у граду гдје год је то могуће и да се омогући градски превоз за особе за инвалидитетом. Наравно, потребно је да се омогући комуникација Брајевим писмом те знаковним језиком - наводи Милорад јовић из ове коалиције.

Већ неколико година и Удружење жена са инвалидитетом "ИМпулс" организује радионице за своје чланице. Око 170 експоната ручног ткања и накита показале су на изложби "Чаролија традиције" која је организована поводом Међународног дана инвалида.

- Ово је један од начина на које можемо да се укључимо у нашу заједницу и да, без обзира на ограничења која имамо, покажемо да ми то можемо - каже Тања Милинковић, извршна директорици Удружења.

Коалиција "Колоси" локалним акционим планом за период 2018 - 2020. година планира да рјешава проблеме остваривања права лица са инвалидитетом на подручју Бијељине а приоритет, поред подизања свијести и сталног проблема рјешавања приступачности, биће рад са женама, младима и дјецом инвалидима.