latinica  ћирилица
03/12/2017 |  09:03 | Аутор: РТРС

Ево како да се ријешите умора!

Вјероватно сте се бар једном до сада у животу сусрели са тешким умором, иако нисте ништа радили. Осјећате се као да се не можете да се крећете, причате, чак вам је тешко да сједнете на кауч и упалите телевизију.
Одмор (Фото: Thinkstock) -
Одмор (Фото: Thinkstock)

Умјесто да одмах посегнете за лијековима, испробајте неки од ових савјета:

1. Не заборавите на доручак, нарочито ако раније нисте имали обичај да доручкујете. Разлог за то је успоравање метаболизма, због чега ће вас савладати осјећај умора. Ако немате времена за доручак код куће, спакујте оброк за посао, и понесите јогурт и воће.

2. Пијте довољно воде. Када је тијело дехидрирано, остајете енергије и осјећате се уморно. Притом је врло важно пити чисту воду. Иако се кафа одавно сматра традиционалним енергетским напитком, најбоље би било да конзумирате више минералне воде, воћне сокове или зелени чај.

3. Ако сматрате да вам је потребно, одморите се. Најбољи начин за то је добар сан. Док спавамо, наше ћелије се обнављају, а памћење и расположење побољшавају. Како бисте избјегли слабије функционисање организма, најбоље би било да спавате осам сати. Ако желите да спавате, али не можете да заспите, направите топлу купку у коју ћете додати есенцијално уље лаванде које вас опустити.

4. Кад вас савлада осјећај умора, пустите веселу музику и почните да играте.Колико год вам то у том тренутку било тешко, имајте на уму да ће вам помоћи. И немојте бринути како плешете, ионако вас нико не гледа.

5. Не узрујавајте се око малих ствари. Стрес утиче на ваш енергетски потенцијал на деструктиван начин. Иако не постоји начин да избјегнете стрес, можете га надвладати мијењањем својих сопствених одбрамбених механизама. Крећите се круговима позитивних људи и одвојите се од ситуација чији исход не можете да промијените. Када наиђете на стресну ситуацију, само слегните раменима, реците стресу "не" и уживајте у животу.

Извор: Агенције