latinica  ћирилица
02/12/2017 |  12:09 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Брчко: Јавна расправа о отклањању говора мржње (ВИДЕО)

Скупштина у Брчком организовала је јавну расправу грађана, представника државних институуција и НВО, а циљ је отклањање говора мржње који је често у употреби. Закључено је да је предрасуде о етничким групама и појединцима могуће превазићи бољим међусобним упознавањем и поштовањем културе говора.
Брчко: Јавна расправа - Фото: РТРС
Брчко: Јавна расправаФото: РТРС

Говор мржње често је посљедица непознавања другог и такву ситуацију могуће је превазићи само интензивнијим радом свих, посебно младих. 

Да би у заједници, и друштву уопште, дошло до бољег међусобног разумијевања и веће толеранције, све институције требало би више да се ангажују. Само тако могуће је успоставити културу говора у свакодневној комуникацији.

- Сматрамо да је овакав округли сто, односно сама улога комуникације између цивилног друштва, скупштинских представника и представника извршне власти, кључна у разумијевању толеранције и у проналажењу модалитета сарадње - истиче Амра Хамидовић из ОЕБС-а.

Осим сталног договарања, редовних обучавања разних група и позитивне улоге медија, одговорност је и на санкцијама за оне који се не обазиру на културу говора. Ту је улога Скупштине и те како важна и скоро незамјењива.

- Системски пристпу овој теми је најбитнији. Најбоља улога Комисије за заштиту људских права у Скупштини Дистрикта била ако би она могла бити предлагач измјене дијела закона па и декларација које се односе на ово питање - наводси предсједник Комисије Ненад Којић.

Изостављање или избјегавање одговорности било кога у овом систему отежало би нестанак или смањење говора мржње и културе међусобног комуницирања, закључак је, између осталог, јавне расправе у Брчком.