latinica  ћирилица
02/12/2017 |  11:06 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Интерпол уклонио потјерницу за Харадинајем; МУП Србије улаже жалбу

На сајту Интерпола је, са списка тражених лица, уклоњено име премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, за којим је Србија издала међународну потјерницу.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

На сајту Интерпола, Харадинајево име налазило се на списку од 18 особа са Косова и Метохије које тражи Србија.

Харадинај је 4. јануара ове године био притворен у Колмару у Француској, а на основу потјернице за ратне злочине, коју је против њега у Интерполу подигла Србија.

Након четири мјесеца трајања судског поступка, суд у Колмару је крајем априла одбацио захтјев Србије за естрадикцију Харадинаја, бившег команданта терористичке ОВК.

Приштинске власти су затим затражиле повлачење потјернице против Харадинаја као и укидање потјернице за другим лицима са Косова чија имена су се нашла на листи тражених по налогу Србије.

Међународни суд за ратне жлочине у бившој Југославије, са сједиштем у Хагу, је на крају првог суђења прогласио Харадинаја невиним 2008. године, док је у другостепеном поступку он ослобођен оптужнице 2012. године.

МУП Србије: Жалићемо се

Министарство унутрашњих послова Републике Србије упутиће иницијативу Министарству правде и Тужилаштву за ратне злочине како би заједно уложили жалбу на одлуку Интерпола да потјернице за Рамушем Харадинајем и још 17 особа, које је за њима због ратних злочина расписала Србија, више не буду на снази, саопштио је МУП Србије.

Комисија за контролу међународних потјерница у Лиону усвојила је жалбу УНМИК-а и 1. децембра 2017. године одлучила да Интерпол више неће третирати ове потјернице, односно да ће их избрисати из система.

Надлежни из Министарства унутрашњих послова Србије већ разматрају детаље ове одлуке и МУП ће упутити иницијативу надлежном Министарству правде и Тужилаштву како би након детаљних анализа заједно припремили одговор у име Србије.

Раније данас, Танјугу је у Министарству правде Србије речено да Интерпол не може да укине потјерницу против Харадинаја јер је она расписана по налогу српског суда, односно Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, и још увијек је на снази.

Интерпол, истичу у Министарству, може само да "замагли" потјерницу, тако да она не буде видљива његовим чланицама, као што је то сада случај са Харадинајевом.

Међутим, потјерница, коју је расписала Србија за премијером самопроглашеног Косова остаје на снази, као и истрага која је против Харадијнаја у току, кажу у Министарству правде Србије.

Харадинај, додају, за Србију остаје осимњичени за најтеже ратне злочине почињене на Косову и Метохији.

Извор: Танјуг