latinica  ћирилица
02/12/2017 |  07:41 ⇒ 11:32 | Аутор: РТРС

Руски Комитет и Дарко Младић у понедјељак у Москви о пресуди генералу

Руски Комитет за одбрану генерала Ратка Младића одржаће у понедјељак, 4. децембра, у Москви конференцију за новинаре поводом хашке пресуде генералу Младићу, на којој ће се обратити и његов син Дарко Младић.
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Максим Блинов) -
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Максим Блинов)

Он је рекао Срни да ће Комитет на конференцији указати да је пресуда неправедна и политички мотивисана, неутемељена у чињеницама и да је Хаг потпуно игорнисао доказни поступак одбране. Очекује да руска Дума, на приједлог посланика Павела Дорихина, који је и предсједник овог комитета, усвоји резолуцију о пресуди генералу Младићу.

- Мислим да су они већ јавно износили своје ставове и оцјене, тако да би логично било и да донесу резолуцију - рекао је Дарко, наводећи да не зна шта ће та резолуција да садржи.

Коментаришући завршницу рада Хашког трибунала и поступак осуђеног Слободана Праљка, који је у судници извршио самоубиство попивши отров, Дарко Младић је рекао да је у самом том чину било евидентно одсуство обзира судија, који су у првом моменту када је Праљак попио отров наставили да читају пресуду као да се ништа није десило.

- Мени је то најјачи утисак. То је трагичан чин, жао ми је што се то десило, без обзира што је ријеч о људима који су били наши ратни непријатељи. То је трагедија за његову породицу и за њега, а све остало није на мени да коментаришем - рекао је Дарко Младић.

Он је изразио наду да ће резидуални механизам, који треба да доврши поступке Хашког трибунала, имати боље стандарде и више поштовања за елементарна људска права притвореника.

Извор: СРНА