Кинези "полудјели" за пршутом из Шпаније
Након што су кинески нови богаташи открили радости скупих француских вина, кавијара и тартуфа, сада су "напали" на иберијску шунку, која је позната као најбоља на свијету. Шпанци је праве од меса црних свиња, које се углавном хране жиром.
Али, како пише The Guardian, потражња је толика да већ угрожава залихе шунке, па у овом предбожићном периоду, када Шпанци једу велики број деликатеса, цијене расту.
Недавно уклањање ограничења на увоз је омогућило овом врхунском производу да "нађе своје заслужено мјесто на тржишту, уз кавијар и пршут", пренио је лист Ел Паис изјаву Ренеа Лемеа, шефа извоза чувеног Цинцо Јотас бренда.
Кинезе, велике љубитеље свињетине, сада је потпуно очарала Патанегра. Проблем је у томе што најбоље шунке зрију неколико година те је потражња сада већа од залиха, па су цијене скочиле за 10 одсто. Седам и по килограма тешко сушених бутова коштају између 150 и 600 евра.
Извор: seebiz.eu